Eğer bir sistem toplamaya hazırlanıyorsanız, anakart en sıkıcı bileşenlerden birisi gibi gözükecektir. Muhtemelen pek çok insanın mümkün olan en ucuz anakarta yönelmesinin ardında yatan ana sebep de bu. Öte taraftan pahalı anakartlar, yalnızca pahalı olmak için pahalı değiller. Peki ama ucuz ve pahalı anakart arasındaki fark nedir?
İlginizi Çekebilir: Yeni Başlayanlar için Bilgisayar Toplama Rehberi
Bir sistem toplarken ekran kartı, işlemci, bellek ya da depolama birimi üzerinde saatler harcamamıza karşın söz konusu şey anakartlar olduğunda, ucuzdan pahalıya sırala gibi bir yol izliyoruz.
Peki bu süreçte ucuz anakart mı satın almalısınız yoksa pahalı anakart mı? Daha doğru bir şekilde sormak gerekirse yüksek fiyat çukuru, gündelik deneyiminizde neleri değiştirebilir?
Ucuz ve Pahalı Anakart Arasındaki Fark Ne?
- Bağlantı Yuvaları
- Bileşen Ömrü
- Yükseltme Seçenekleri
- Hız Aşırtma
Peki ama yeni bir sistem toplarken pahalı bir anakart satın almalı mısınız? Bu ikisi arasında ne gibi farklar var? Aradaki fiyat farkına değer mi? Son olarak sizin için en uygunu hangisi?
1- Bağlantı Yuvaları
Bilgisayarınızda yer alan tüm çevre birimi bağlantı noktaları ve tümleşik çevre birimleri doğrudan anakarta bağlıdır. Pahalı anakartların yonga seti daha fazla sayıda bağlantı ile baş edebilir. Bu nedenle daha pahalı anakartlar, daha fazla sayıda USB bağlantı noktasına, daha yeni performans standartlarına, sürücüler için daha fazla alana ve daha çok sayıda bağlantı yuvasına sahip olacaktır.
2- Bileşen Ömrü
Tahmin ettiğiniz üzere daha pahalı anakart, genellikle daha kaliteli bileşenler anlamına gelir. Kötü kapasitörler, ucuz anakartların en yaygın arızalarından birisidir. Öte taraftan daha pahalı anakartlar genellikle daha iyi güç düzenleme bileşenleri ile birlikte gelir.
Bu noktada düşük bütçeli bir anakarta ısınan ve güç açlığı çeken yüksek performanslı bileşenler koyarsanız, muhtemelen çok kararsız bir performans deneyimi yaşayacaksınızdır.
3- Yükseltme Seçenekleri
Bir anakartın amacı, bilgisayarı oluşturan tüm bileşenleri birbirine bağlamaktır. Ucuz bir anakart, ucuz bir sistem toplamak için kullanılmalıdır.
Nispeten ucuz bir anakart size 32 GB RAM ve tek bir PCIe yuvası sunarken, daha pahalı bir anakart 64 GB RARM ve üç PCIe yuvası, ya da fazlasını, sunabilir. Buradaki fark yine anakartın yonga setinin becelerinden kaynaklanır.
4- Hız Aşırtma
Hız aşırtma günümüz dünyasında neredeyse standart hale geldi ve daha pahalı anakartlar, ek yük ile başa çıkma konusunda ucuz anakartlardan çok ama çok daha iyi performans sunarlar.
Daha da önemlisi ucuz anakartların pek çoğu yazılım düzeyinde hız aşırtma desteği sunmaz. Yani bu rotayı izlemek isteyenlerin ucuz anakartlardan uzak kalması gerekir.
Sonuç olarak satın alacağınız anakart ne kadar pahalı ise, genellikle, alacağınız deneyim de o kadar iyi olacaktır. Yine de bu, asla kullanmayacağınız özelliklere para dökmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yine bu, ucuz anakartların kötü olduğu anlamına hiç gelmez.
Kısa bir özet geçersek seçeceğiniz anakart, toplamak istediğiniz sistem ve yapmak istediğiniz işlemler ile ilgilidir. Üst düzey bileşenlere yatırım yapıp hafif kullanım için tasarlanmış bir anakart almanız yanlıştır. Benzer şekilde orta düzey oyun bilgisayarları için de en pahalı anakarta ihtiyacınız yoktur.