Riot Forge bünyesindeki Tequila Works tarafından geliştirilen, League of Legends evreninin sevilen hikâyelerinden Nunu ve Willump hikâyesini baz alan Song of Nunu: A League of Legends Story ilk duyurulduğunda evrenin en duygusal hikâyelerinden birine sahip bu ikilinin hikâyesini deneyimleyecek olmak oldukça heyecanlandırmıştı. Elbette bir hikâyeyi anlatış biçimi oyunun türüyle de doğrudan bağlantılı ve Riot Forge’un yayıncılığını üstlendiği oyunlar şu ana dek pek çok farklı türle karşımıza çıktı.
Hextech Mayhem bir ritim oyunuyken, Ruined King sıra tabanlı bir deneyim sunuyordu. Ardısıra gelen Mageseeker hack&slash deneyimi sunarken, Convergence metroidvania türünü ele almıştı. Şimdi ise Song of Nunu ile son dönemde pek fazla kaliteli muadiline rastlamadığımız 3D platformer türü bizleri karşılıyor. Riot Forge’un en iyi başardığı şey de esasında tam da bu. Riot Forge sadece ben değil, pek çok oyunsevere daha önce deneyimlemedikleri türleri denetmekle kalmıyor, aynı zamanda bu türleri sevdirmeyi başarıyor. Her türün belli başlı incelikleri ve zorlukları olsa da Riot Forge bünyesindeki geliştiriciler bu türleri olabildiğince casual olacak şekilde ele alıyor, bu da türün yabancısına oyunun ve türün yabancı gelmemesini sağlıyor. Bu nedenle gelecekte bu oyunların ele aldığı türlere girişmek isteyenler oldukça bu evrenle alakaları olmasa bile ilk olarak Riot Forge oyunlarını önereceğim.
Geçmişte Nunu ve Willump hikâyesini Riot Games’in yayınladığı bazı hikâye dökümanlarında ve sinematik videolarda görmüştük fakat ilk kez bu denli derinlemesine işlendiği bir yapım bizlerle. Freljord’un kan donduran soğuğunun Nunu ve Willump’ın içimizi ısıtan esprileriyle birleştiği Song of Nunu: A League of Legends Story’i Riot Games’in sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erkenden erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla Song of Nunu: A League of Legends Story inceleme yazımız yayında!
Song of Nunu: A League of Legends Story İnceleme
Riot Games bu zamana dek Runeterra’nın pek çok noktasını gerek Arcane dizisi gerekse de League of Legends sinematikleriyle bizlere sundu. Birçoğunu detaylı olarak oyunlarda da ele almış olsalar da kanımca en merak ettiğim ve en bilinmezliğin bulunduğu yer Freljord’du. Esasında dışarıdan bakıldığında dondurucu soğukla kaplı yerde içimizi ısıtan pek çok hikâye bulunuyor ve bunlardan en önemlisi Nunu ve Willump.
3D platformer türü, casual tarzdaki bulmacalar ve Riot Games’in en iyi yaptığı şey olan sürükleyici hikâye anlatımı ve müzikleriyle birleşince geçirdiğim 12 saat boyunca yer yer can sıkan noktaları olsa da hikâyenin merak unsurunun hep yukarı ivmelenmesi beni oyunda tutmayı başardı.
İçinizi Isıtacak Sürükleyici Bir Hikâye
Nunu ve Willump’ın hikâyesi League of Legends’te yüzeysel anlatıldığı hâliyle bile içimizi ısıtmaya yetiyorken Song of Nunu’da zaman zaman öyle noktalara değiniliyor ki, gerek Nunu gerek Willump gerek oyunda yer alan diğer karakterlerin aslında içimizden birilermiş hissi çok iyi yansıtılıyor. En yakın arkadaşı Willump’ın yardımıyla Freljord’un uçsuz bucaksız diyarlarında annesini arayan Nunu, sahip oldukları sonsuz hayal gücü ve kartopu savaşına duydukları ortak sevgiyle Willump’a sımsıkı bağlı durumda. Oyunda ikilimiz, tehlikelerle dolu Freljord’da yolculuk ederken hem bu diyarı hem de birbirlerini kurtarmak için birlikte çalışmak zorundalar.
Freljord’daki yolculuğumuz boyunca evrenden tanıdığımız pek çok isimle karşılaşıyoruz. Ornn’un dev ocağından Braum’un büyülü kalkanına, devasa Volibear’ın şimşeklerinden sapkın büyüsüyle tüm dünyayı kara buzla kaplamak isteyen Lissandra’ya kadar her karakter ve her karakterin geçmişi oyuna oldukça başarılı iliştirilmiş. Yolculuk boyunca karşılaştığımız bu isimler zaman zaman yolculuğumuzda bize ışık olurken, zaman zaman da önümüze çıkan engellerin baş kahramanı oluyorlar.
Sert fırtınalar, vahşi kurtlar ve efsunlarla dolu ayaz kesmiş Freljord’da dere tepe demeden ilerlediğimiz macerada Nunu ve Willump’ın eşsiz yetenekleriyle hem hikâyenin gizemini açığa çıkarıyor hem de oyuna iliştirilen bir dizi toplanabilir içerikleri topluyor ve bulunduğumuz diyar hakkında çok daha fazla detay öğrenebiliyoruz.
İlginizi Çekebilir: CONVERGENCE: A League of Legends Story İnceleme
Hikâyeyle ilgili daha fazla detaya ne yazık ki giremiyorum ancak oyun esasında iki dost arasındaki sevginin en güçlü büyüyü bile yenebileceğini bizlere kimi zaman acıklı kimi zaman güldüren ve kimi zaman eğlendiren anlarla oldukça başarılı bir şekilde anlatıyor.
Grafikler ve Mekân Tasarımı
Song of Nunu ilk tanıtıldığında üçüncü şahıs bakış açısında 3D platformer bir oyunun tam da görünmesini beklediğim şekilde görünüyor olsa da grafikler bana biraz yetersiz gelmişti. Oyun tanıtıldığında da, şahsi olarak deneyimlediğim anlarda da bana Psychonauts’u andırıyordu ve çok daha önce çıkmasına rağmen Song of Nunu’nun beklediğimden kötü görünüyor olmasını anlamlandıramamıştım. Esasında buradaki etken kullanılan renk paletiyle de ilgiliydi çünkü tanıtımda ve bize gösterilen görsellerde oyunun yalnızca Freljord tonlarındaki hâllerini görmüştük.
Oynanış boyunca Freljord içerisinde saklı o kadar renkli anlara şahitlik ediyoruz ki, Ornn’un dev ocağına ilk girdiğimiz sekansta her yerin kıpkırmızı ve lavlarla kaplı olmasından ötürü “Freljord’da olduğumuza emin miyiz?” diye sorgular olmuştum. Oyun belki de rötüş olarak son yıllarda daha iyi hâle getirildi, belki de görüşlerim değişti bilinmez ama şu anki hâliyle ve stilize yapısıyla oldukça tatlı görünüyor ve mekân tasarımı kesinlikle başarılı.
Oyun elbette açık dünya değil ama tam anlamıyla yarı açık dünya sunduğunu da söyleyemeyeceğim. Yine de etrafta toplanabilir veya keşfedilebilir bir şey varsa, yolların farklı noktalara dallanıp budaklanmasından orada bir şeyler olduğunu anlayabiliyorsunuz. Önceki incelemelerde lineer oyunlara olan özlemimden sıklıkla değindiğimden Song of Nunu benim için ilaç gibi geldi. Kendinizi sadece hikâyeye ve oyunun size sunmayı amaçladığı evrene kaptırdığınızda, özellikle de benim gibi bu evrenin tutkunu ve merak edenlerinden biriyseniz oldukça keyif alıyorsunuz.
Burada değinirsem yine spoiler’a gireceğinden bahsedemeyeceğim bazı mekânlar var ve gerçekten duvar çizimlerinden bölüm tasarımına kadar büyük bir emek var ve her saniyesinde durup etrafı incelemekten kendimi alamadığım anlar oldu.
Oynanış ve Bölüm Dizaynı
Song of Nunu’nun bana kalırsa en eleştirilebilir tarafı oynanışında yatıyor. Oynanış elbette yalnızca savaş sisteminden ibaret değil, öyle ki Song of Nunu’nun bulmaca mantığı ve bu bulmacaların çözümünde kullandığı, hikâyeyle oldukça iyi örtüşen bir yöntemi var ama öncelikle savaş sistemine değineceğim.
Song of Nunu’nun savaş sistemi Nunu ve Willump’ı ayrı ayrı olarak kullanabilmemize olanak tanımıyor. Savaşlarda bir arada kontrol ettiğimiz ikilide Nunu ile rakipleri dondurabileceğimiz kar topları fırlatabiliyoruz. Willump ile ise yalnızca bir adet hafif saldırı ve bir adet ağır saldırı yapabiliyoruz. Bunlar dışında ise yalnızca canı belli seviyeye gelmiş düşmanlara bitiriş animasyonu yaparak can yenilemesi kazanabiliyoruz. Temelde oyunun savaş sistemi sadece bundan ibaret ve düşman çeşitliliği neredeyse yok. Bakın az demiyorum, gerçekten yok. Oyun boyu “Savaş sistemi de eklemiş olalım” diye koymuş olmalılar ki, yalnızca kurtlarla savaşabiliyoruz. Nunu ve Willump’ın oyundaki yetenekleri oyunda teker teker mevcut ancak ne yazık ki bunları yalnızca bazı ara sahnelerde görebiliyoruz ve açıkçası her yeteneği kullanabildiğimiz bir savaş sistemi olmasını isterdim.
Oyunun en iyi yaptığı şey 3D platformer türünün de en önemli noktası olan bölüm dizaynı. Nunu’nun flütü olan buzşakıyan sayesinde birçok bölümde doğru notalara basarak doğru müzikleri çalmamız gerekiyor. Oyun bu noktada bunu bulmacalara öyle güzel yedirmiş ki, esasında tek yaptığımız şey buzşakıyan ile notalar çalmak iken aslında bir dizi iç içe geçmiş bulmacayı çözüyoruz. Yine de daha önce söylediğim gibi bu bulmacalar ve bölüm dizaynları bana kalırsa oldukça casual oyunculara göre oluşturulmuş çünkü oyun boyunca hiçbirinde takıldığımı hatırlamıyorum.
Oyundaki bulmacalar yalnızca bir bölümü geçmek amacıyla odak vermeniz gereken anlarda bulunmuyor. Sadece nereden ilerlemeniz gerektiği konusunda bile Nunu’nun kar topu fırlatarak suyu buza dönüştürme özelliği sayesinde rota çizebiliyor, rampa yerlerden Willump’ın yumuş yumuş göğsünün üzerinde engellerden sıyrılmaya çalışarak kayabiliyorsunuz.
İlginizi Çekebilir: Assassin’s Creed Mirage İnceleme
Oynanışta vaktinizi harcayacağınız başka etmenler de var. Oyun boyunca belli başlı noktalarda Nunu ve Willump birbirleriyle kar topu savaşına giriyorlar. Burada da mekanikler çok basite indirgenmiş olsa da aralarındaki sohbetler o dondurucu soğuğun kısa süreliğine de olsa ısınmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra oyunda bir dizi toplanabilir içerik bulunuyor. Bu içeriklerin birçoğu yeni karakterlerle tanıştıkça veya yeni bir bölge keşfettikçe açılıyor olsa da Freljord’un uçsuz bucaksız köşelerinde çizilmiş duvar resimleri arayabiliyor, arkadaşlarından ayrı düşmüş ağlayan porolar bularak onlara kurabiye verebiliyorsunuz. Ayrıca Nunu’nun annesinin yazdığı, aynı zamanda oyunun hikâyesiyle de bağlantılı bir parçanın kıtalarını da Freljord’da bulabiliyor ve Nunu’nun buzşakıyanı ile çalabiliyorsunuz.
Müzikler ve Boss Savaşları
Riot Games’in hikâye anlatımı ve müziklerde ne kadar başarılı olduğunu tekrar tekrar söylememe gerek olduğunu düşünmüyorum, öyle ki Song of Nunu’da hikâyenin her anında ve özellikle de sonunda kullanılan müzikler o kadar etkileyici ki, birkaçını çoktan listeme ekledim bile. Özellikle de temel mekaniğin notaları kullanarak müzik çalma olduğu bir oyunda doğru anlarda doğru müzik seçimlerini yapmak da bir o kadar önemli.
Boss savaşlarını çok detaylandıramayacağım çünkü spoiler vermemem gerekiyor ama merak edenler olacağı için ayrı başlık açmayı uygun gördüm. Savaş sistemini anlattığım satırlarda bahsettiğim sistemi son boss savaşı haricinde kullanamıyoruz. Oyunun geri kalan kısımlarındaki boss savaşları yalnızca doğru anda doğru şekilde kaçınmak ve hikâyenin sunacaklarının tetiklenmesini beklemekle geçiyor. Yine de sekanslar sunulmak istenen olaya etkileyici bir hizmet ettiğinden ve daha oyunun başında savaş noktasında çok ekstrem bir şey beklememem gerektiğini fark ettiğimden bu durum beni pek fazla etkilemedi.
Performans, Türkçe Dil Desteği ve Fiyat
Oyunun büyük bir bölümünü Steam Deck’te, kalan kısmını ise PC üzerinden oynayarak bitirdim ve her iki tarafta da performans anlamında herhangi bir sorun yaşamadım. Daha önceki Riot Forge oyunlarında olduğu gibi Song of Nunu da oldukça optimize bir oyun olmuş. Birkaç görsel bug’a denk gelsem de hiçbiri oyun deneyiminizi etkilemiyor ve baltalamıyor.
İncelemenin sonlarına gelirken son olarak dublaj kalitesine değinmek istiyorum. Oyunda her zaman olduğu gibi Riot ekibi League of Legends seslendirmesinde çalıştığı isimlerle çalışmış ve artık seslerini iyice özdeşleştiğimiz karakterlerde tekrar bu sesleri duymak bu evrene ve hikâyeye ekstra kendimizi kaptırmamızı sağlıyor. Özellikle Nunu seslendirmesinin altını çizmek istiyorum, gerçekten çok ama çok kaliteli bir işçilik çıkarılmış.
Riot Forge’un oyunlarda dil desteği konusunda nasıl bir karar mekanizmasıyla ilerlediğini bilmiyorum. Öyle ki hepsinin yayıncılığını kendileri üstleniyor olmasına rağmen Mageseeker Türkçe dil desteği ile gelmemişti ve 2024 yılı içerisinde gelecek olan Bandle Tale’de de Türkçe dil desteği ne yazık ki görünmüyor. Bu konu ile ilgili karar mekanizmasının nasıl çalıştığına yönelik daha detaylı bilgi alabilmek adına Riot ekibine ulaştım, konu ile ilgili bir görüşme sağlayabilirsem bu kısmı düzenleyerek siz değerli okuyuculara daha şeffaf bir şekilde aktarmaya çalışacağım.
Son olarak fiyata değinip incelemeyi sonlandıracağım. Song of Nunu: A League of Legends hâlihazırda önceki oyunlar gibi 299,00 TL fiyat etiketiyle satışa sunulmuş durumda. Oyun dolar bazında 30 dolar fiyat etiketine sahip ve bu incelemeyi kaleme aldığım sıralarda yaklaşık 844,00 TL’ye tekabül ediyor. Steam’in 20 Kasım’da Türkiye’de USD’ye geçiş kararının ardından Riot Forge ekibi MENA bölgesine 20 dolardan satma kararı alsa bile güncel kurdan 562,00 TL’ye tekabül ediyor. Oyun 1 Kasım’da çıkışını gerçekleştirecek ve belki de bu kadar uygun bir fiyata kütüphanenize eklemek için yalnızca 19 gününüz olacak. Bu nedenle almayı düşünüyorsanız elinizi çabuk tutmanızda fayda var.
İlginizi Çekebilir: EA SPORTS FC 24 İnceleme
Özetlemek gerekirse türe aşina değilseniz bile türü sevdirmeyi başaracak, Runeterra’nın bir diğer köşesinde daha yepyeni hikâyelere tanık olmanızı sağlayacak ve Freljord’un soğuğunda içinizi ısıtacak Song of Nunu: A League of Legends Story bana kalırsa Riot Forge bünyesinde çıkan en iyi iki oyundan biri olmuş. Favorim görünüşe göre bir süre daha Convergence kalmaya devam edecek. Siz de oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.
İnceleme
Song of Nunu: A League of Legends Story
Runeterra’nın farklı noktalarını birbirinden farklı türde oyunlarla sunan Riot Forge ekibi, Song of Nunu ile yürek burkan bir hikâye deneyimi sunuyor.
ARTILAR
- Hikâye Anlatımı
- Mekan Tasarımı
- Müzikler
- Diyalog Kalitesi ve Türkçe Dublaj
EKSİLER
- Oynanış Çeşitliliği
- Fazlasıyla Casual Bulmacalar
- Boss Savaşları