Bugün merak edilen bir soruyu cevaplayacağız: PS Plus nedir? Sony’nin Playstation 4 (PS4), Playstation 3 (PS3) ve Playstation Vita (PS Vita) oyun konsollarına yönelik sunduğu paralı üyelik sistemine Playstation Plus (PS Plus) denir. Bir cümlenin içinde bu kadar fazla Playstation kelimesinin geçtiğine şaşırmayın. Çünkü tek üyelik ile 3 oyun sisteminde de sağlanan avantajlardan faydalanılabiliyor.
PS Plus üyeliği; PS4, PS3 ve PS Vita için her ay 2’şer tane bedava oyun sağlıyor. Bunun yanında PS4’te çevrimiçi (online) oyun oynama özelliği, özel indirimler ve 1 GB’lık bulut depolama alanı sunuyor. Kısa şekilde PS Plus’ı size böyle tanıtmak ile tabii ki yetinmeyeceğim. PS Plus ile alakalı tüm ayrıntıları bu dosya konusunda bulabileceksiniz. 2 senelik bir Playstation Plus üyesi olarak sizlerle bildiklerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
Playstation Plus üyelik sistemi ücretlidir. Avrupa bölgesine tabi olan Türkiye PSN hesaplarının 1 aylığı 14 TL, 3 aylığı 29 TL ve 12 aylığı ise 99 TL’dır. Satışa sunulmuş farklı bir çok üründe olduğu gibi, ne kadar uzun süre alırsanız aylık olarak o kadar uygun fiyata gelmiş olacaktır. Hatta Sony, bu ürünü hiç kullanmamış üyeleri için 14 günlük bir bedava deneme sürümü de vermektedir. Peki verdiğimiz bu paranın karşılığında ne alıyoruz?
PS Plus nedir? Sağladığı avantajlar nelerdir?
– Tek üyelik ile PS4, PS3 ve PS Vita oyun konsollarına toplamda 60’tan fazla oyun
– Ekstra indirimler
– Bazı özel betalara erken erişim
– Playstation 4’te online oyun oynama özelliği
– Ücretsiz dinamik temalar ve avatarlar
– 1GB bulut depolama alanı
Yukarıda saydığımız içeriklerden bizi en çok ilgilendirenler 60 tane oyun ve PS4’ü olanlar için online oyunculuk olacaktır. Ekstra indirimler pek ilgi çekici rakamlar olmuyor. Aynı şekilde fiyatları 2 TL olan 5-6 tane avatar (profil resmi) ve tema (arayüz tasarımı) da… Fakat 1 GB’lık bulut depolama alanı oyun kayıtlarınızı (save dosyaları) atmanız için gayet kullanışlı bir özellik olmuş.
Zaten her biri 100 kb civarı boyutlarda oldukları için bu boyut hayat kurtarıcı olabiliyor. Oyunlara gelirsek; o 60 tane oyunu Sony, bir seferde vermiyor. Her ayın ilk haftasında sisteme yeni oyunlar tanımlanıyor ve eski oyunlar sistemden siliniyor. Gelecek oyunlar ise genellikle 10-15 gün öncesinden duyuruluyor. Her ay 2 tane PS4, 2 tane PS3 ve 2 tane PS Vita oyunu veriliyor.
Kesinlikle bakın: PS Plus’ın 2019’da verdiği oyunlar ve toplam değerleri
PS Plus üyelerinin ise tek yapması gereken bu oyunları sisteme dahil oldukları ay içinde indirmek veya indirme listesine atmak oluyor. Eğer oyunları bedava verildikleri ay indirme listesine atmayı unutursanız, listeden çıktıktan sonra o ay içinde PS Plus üyesi olsanız bile o oyunları bir daha ücretsiz alamıyorsunuz. Mesela benim 2 yıldır PS Plus üyeliğim var, halen devam ediyor ve Nisan ayında verilen PES 2014’ü ile Bioshock Infinity’i indirme listesine atmayı unuttuğum için şuan onları bedava alma şansım yok.
Kısacası unutkanlık yapmamak gerekiyor. Muhtemelen oynayamayacağım oyunlar olsa bile bedava oldukları için kenarda dursunlar diye düşünüyor insan. Gerçi belli bir süreliğine kenarda durabiliyorlar.
PS Plus neden alınır?
Playstation Plus‘ın ana mantığı, (ki süreli olarak satın alıyorduk) üye olduğunuz zaman boyunca bedava çıkan oyunları bizlere oynatmasıdır. Üyeliğiniz bittiği anda, bedava indirdiğiniz oyunları oynayamaz oluyorsunuz. Yani o verilen oyunlar sadece PS Plus üyeliğiniz boyunca sizin oluyor. Üyeliğinizi devam ettirirseniz, eski oyunlarınızı oynayabilirken yeni bedava oyunlara da erişiyorsunuz. PS Plus nedir sorusunun cevabı da böylece ortaya çıkmış oldu.
Devir daim olarak sürekli bir oyun devamlılığı sağlanıyor. 2 senedir bu sisteme üye olduğum için onlarca oyun benim indirme listemde bekliyor. Çoğu da iyi oyunlar… Fakat oynamaya vaktim olmadığı için bir çoğunu henüz oynama şansına erişemedim. Sürekli oyun geldikçe muhtemelen önceden bekleyenler de beklemeye devam edecekler. PS Plus mantığını az çok anlamışsınızdır diye düşünüyorum. Şimdi asıl konuya gelelim. Nasıl oyunlar veriyorlar?
Playstation Plus üyelik sistemi ilk başladığında verdikleri oyunlar gerçekten çok kötüydü. E3 2010’da duyurulan bu üyelik sistemi, hemen 1 ay sonra Temmuz ayında yayına girmişti. Zaten Sony bu sistemin ana hedefini indirim olarak belirlemişti. Lakin daha sonra indirimin önemi azaldı, oyuncuların bedava oyun istedikleri anlaşıldı ve bedava oyunlara yönelindi. Verilen bedava oyunların kalitesi elbet tartışılır.
Kişisel görüşüm ve tecrübelerim gereği görüşlerimi belirtmeliyim. Yeni çıkmış oyunları vermediklerini sizlere hemen söylemeliyim. 2 ay önce çıkmış bir oyunun PS Plus listesine gireceğini düşünmeyin. Genel olarak kaliteli oyunlar verilse bile, çıkış tarihlerinden en azından 5-6 ay sonrasında veriliyor. Muhtemelen satış rakamları çok düşmüş oyunların firmaları ile anlaşılıp veriyorlar.
Göz atın: PS Plus resmi sayfası
Bu sebepten bir Call of Duty veya Fifa beklememelisiniz. Fakat Battlefield 3 ve PES 14 verilmişti. Bu oyunları PS3 için söylüyoruz. PS Vita için verilen oyunlar ise taşınabilir oyun konsolu sahiplerini gerçekten sevindirebilecek cinsten oluyor. Çünkü genel olarak pahalı ve az bulunan PS Vita oyunlarından her ay 2 tane almak ne olursa olsun iyi geliyor.
Bunun yanında PS4 oyun konsolu için henüz yüksek kaliteli (AAA) bir oyun verilmiş değil. Yeni nesil konsol için çıkmış olan oyunların sayısı çoğaldıkça ve ilk çıkan oyunlar eskidikçe kaliteli oyunlar o tarafa da gelecektir. Her 3 oyun konsolunu da kullanan, oyun hastası benim gibi oyuncular için ise PS Plus üyelik sistemi başlı başına hayat kurtarıcı oluyor.
PS Plus her yerde aynı oyunları mı veriyor?
PS Plus hakkında bir noktaya değinmeden dosya konumuzu bitirmeyelim. Amerika, Avrupa ve Asya bölgeleri olmak üzere birbirinden farklı 3 çeşit PS Plus üyeliği bulunuyor. Her bölge için verilen oyunlar genel olarak birbirinden farklı oluyor.
Genel olarak Amerika ve Avrupa bölgesi birbirine benzer şekilde ilerlese bile dönem dönem farklı oyunlar verilebiliyor. Normalde bir ay bir bölgeye verilen diğer ay diğer bölgeye veriliyor. Asya bölgesi ise tamamen farklı bir bölge olarak öne çıkıyor. Büyük ihtimal ile beğenmeyeceğiniz uzak doğu kökenli oyunlar verilmeye çalışılıyor. Türkiye hesapları Avrupa bölgesine tabiler.
Farklı bir bölgeden hesap almak istiyorsanız, o bölgenin bir ülkesi ile PSN’e kayıt olmanız gerekiyor. Kişisel olarak tavsiye etmediğim bir uygulama olsa da çok mantıklı bir sistem olduğu için fazladan hesap alıp Amerika PS Plus’ına üye olan insanlara ülkemizde rastlamak mümkün. Lakin sadece ülkemiz hesabı ile PS Plus üyeliği sizleri tatmin edecektir. Son olarak 2012 yılından günümüze kadar Avrupa bölgesine yani Türkiye Playstation Plus üyelerine verilmiş oyunların listesini bir sonraki sayfada görebilirsiniz.