PES 21 İnceleme yazısı ile karşınızdayız! Konami’nin efsane serisi bu yılda bizler ile birlikte. Ülkemizde geniş bir kitle tarafından sevilen PES serisinin yeni oyunu PES 21 ile piyasaya sürüldü. Bu yıl 25. yılını kutlayan Japonların efsane futbol oyununun yeni sürümünü bizlerde sizler için uzun uzun test ettik.
İlginizi Çekebilir: PES 2022 Unreal Engine ile Geliştirilmeye Başlandı!
PES 21 İnceleme
Konami’nin en popüler serilerinin başında gelen eFootball Pro Evolution Soccer serisin son oyununu olan PES 21’i sizler için uzun uzun deneyimledik. PES oyunları son yıllarda FIFA serilerine göre daha az rağbet gördüğü satış rakımlarında da görünüyor. Bakalım Konami PES 21 ile bu duruma bir dur diyebilecek mi?
Haydi başlayalım!
Oyun öncelikle tamamen baştan yapılmış yeni bir oyun olarak oyunculara sunulmuyor. Konami, yıllık olarak piyasaya sürülen spor oyunlarının aksine hazırda olan PES 20’nin üzerine güncelleme ile yeni oyunu oyuncular ile buluşturdu. Bu durumun başlıca sebebi ise Konami’nin PES 22’ye ağırlık vermek istemesi olarak değerlendirebiliriz. Konami, PES 22’de Unreal Engine ile yeni nesilde FIFA serisine karşı daha güçlü bir oyun çıkarmak niyetinde olacak.
PES 21’de ilk dikkatimi çeken şey oyunun neredeyse PES 20 ile aynı olması oldu. Bu durumu elbette biliyordum ancak ayrı olarak satılan bir oyun olduğu için daha fazla yenilik yapılmalıydı. Geçtiğimiz yıldan farklılıklar sadece görsel alanlar olduğunu söylemeliyim. PES 20 ile ilk fark ettiğim değişiklik menünün rengi oldu. Menünün arayüzü geçtiğimiz yıl ile aynı burada da pek bir değişiklik yok.
Lisanslı takımlar harika görünüyor bütün oyuncular müthiş gözüküyor. Neymar, Van Dijk, Hazard ve Messi gibi oyuncular, mükemmel şekilde yeniden yaratılmış. Estetik olarak oyun, futbolcuların yüz taramalarını doğru şekilde yapmış. Yararlanan teknoloji oyun içerisinde çok iyi sonuç vermiş detaylı olarak yüzleri taranan futbolcular aynı gerçekteki gibi. Oyundaki Beckham, Torres gibi efsaneler de şaşırtıcı derecede ayrıntılı olmuş.
Süper Lig oyunda tamamen lisanslı bir şekilde mevcut, ancak oyuncular çok özensiz ve neredeyse hiç bir futbolcu gerçek haline benzemiyor. Konami, maalesef avrupanın üst seviye takımlarına gösterdiği özeni Türkiye ligi gibi liglere göstermemiş…
PES 21 güncellemesi ile gelen ana değişiklikler;
- Yeni sezon formalar
- Yeni sezon kadrolar
- İlave detaylı oyuncu yüzleri
- Müzikler
- Kozmetik yenilikler
Aslında Konami’nin bu yıl yaptığını yermek biraz ikiyüzlülük olur. EA Sports, neredeyse her yıl yeni FIFA’yı geliştirirken bir önceki oyuna bir kaç beceri hareketi ve ufak tefek yenilikler ekliyor. Bence PES 21’in en büyük problemi ne yeterince yenilik getirememiş olması, ne başka bir bir şey en büyük sorun takımların “Lisans” konusundaki inanılmaz eksiklikleridir.
PES 21 Oyun Mekanikleri
PES serilerinin oyun mekanikleri geçtiğimiz yıl baya bir gelişmişti PES 21’de de oyunun hızını biraz arttırmışlar. Oyun artık daha akıcı ilerliyor. Oyunun beceri hareketleri konusunda çok seviyorum biraz pratik yaptıktan sonra kendinizi oyun içerisinde adeta dans ederken bulabiliyorsunuz.
FIFA serilerinin oyun olarak daha üstün olarak görsemde PES’in de bir konuda üstünlüğü var ne diye soracak olursanız bu “Bilinmezlik” başka bir şey değil. Yıl içerisinde yüzlerce maç yapan FIFA oyuncular topun hareketlerinden topun gol olacağını veya kalecinin kurtarabileceğini tahmin edebiliyor. PES’te ise aynı şut bazen gol olabilirken, bazen inanılmaz bir reflex ile kaleci topu kurtarabiliyor. Bu durumda oyunu daha heyecanlı hale getirdiğini söylemeliyim.
Aynı durum beceri hareketleri, serbest vuruşlar ve kornerlerde de geçerli oyun gerçekçi belirli bir şablon üzerinde ilerlemiyor. En çok merak edilen konulardan birisine gelelim. Oyun içerisinde momentum var mı? Ben 50’den fazla maç yapmama rağmen bir momentum ile karşılaşmadım. Oyun geriye düşen takımın gol atması için ekstra bir efor sarfetmiyor.
Oyunun bir belirli bir metası var gibi geldi. Uzun toplar ve kontradan hücuma çıkıldığı zaman gol olasılığı daha fazla olduğunu farkettim. Çevrimiçi maçlardada uzun toplar çok popüler ve etkili.
Oyun mekanikleri neredeyse PES 20 ile aynı olduğunu söylemeliyim, ancak bu durum negatif bir durum değil hali hazırdaki mekanikler eğlenceli bir oyun bizlere sunuyor. Oyun tam bir arcade simülasyon kırması olduğunu söyleyeyim.
PES 21 uzun süredir “FOX Engine” ile geliştiriyordu, ancak önümüzdeki yıl bu durum değişiyor. Konami, yeni nesilde “Unreal Engine” ile yeni nesile damgasını vurmak isteyecektir. Bakalım önümüzdeki yıl PES 22’de oyun mekanikleri bizleri tatmin edecek mi?
PES 21 Oyun İçi Atmosfer
Futbol oyunlarında oyun zevkini en çok arttıran etkenlerden birisi oyun içi atmosferdir. PES 21’de en çok beğendiğim etkenlerden birisi atmosfer oldu. Stadın koridorları, tribünler ve sesler gayet gerçekçi. Seyircili maçlardan uzak kaldığımız şu günlerde güzel bir derbi atmosferinde maç yapmak iyi geldi.
PES 21 İnceleme için en pozitif bulduğum beğendiğim alan atmosfer olduğunun altını çizeyim. Stadyum sayısı gayet yeterli ancak geçtiğimiz yıl Şükrü Saraçoğlu Ülker Stadyumu (Fenerbahçe) lisanslı bir şekilde oyunda yer alıyordu, bu yıl maalesef oyunda bulunmuyor. PES’in en büyük rakibi FIFA’da da ülkemizden “Atatürk Olimpiyat Stadı” oyunda yer alıyor.
PES 21 Tüm Stadyumlar;
- Johan Cruyff ArenA (Ajax)
- Old Trafford (Manchester United)
- Saitama Stadium 2002 (Urawa Red Diamonds)
- St. Jakob-Park (Basel)
- Stade Louis II (AS Monaco)
- Stadio Olimpico (Lazio & Roma)
- Veltins-Arena (Schalke 04)
- Estadio Mineirao (Atletico Mineiro)
- Estadio Monumental de Colo-Colo (Colo-Colo)
- Estadio Nacional de Chile (Universidad De Chile)
- Estadio Palestra Italia (Palmeiras Classic Stadium)
- Estadio Sao Januario (Vasco da Gama)
- Estadio Urbano Caldeira (Santos)
- Giuseppe Meazza / San Siro (Internazionale & Milan)
- Ibrox Stadium (Rangers)
- Allianz Arena (Bayern Munich)
- Allianz Parque (Palmeiras)
- Allianz Stadium (Juventus)
- Arena Corinthians (Corinthians)
- Camp Nou (Barcelona)
- Celtic Park (Celtic)
- De Kuip (Feyenoord)
- El Monumental (River Plate)
- Emirates Stadiums (Arsenal)
- Estadio Alberto / La Bombonera (Boca Juniors)
- Estadio Alejandro Villanueva (Alianza Lima)
- Estadio Beira-Rio (Internacional)
- Estadio Cicero Pompeu de Toledo (Sao Paulo)
- Estadio do Maracana (Flamengo & Fluminense)
- Estadio Jose Alvalade (Sporting CP)
eFootball PES 2021 MyClub
MyClub, PES serisinin popüler olan modlarından birisidir. MyClub’deki amacımız oyun için kazandığımız GP ile ulaşabileceğimiz en iyi kadroya ulaşmak. Bir nevi FIFA Ultimate Team’in PES hali gibi düşünebilirsiniz. MyClub PES oyuncuları için geniş oyuncu yelpazesi ile gönlünü kazanmış durumda. Konami’nin PES’te en iyi yaptığı oyun modlarından birisi olduğunu düşünüyorum.
MyClub, geçtiğimiz yıl ile neredeyse aynı ancak kadrolarımız sıfırlanıyor ve tekrardan oyuna başlıyoruz. Kendi tercihlerimiz ile hayallerimizde ki kadroyu yapmak zevkli. EA Sports, yıllardır Ultimate Team ile burada da üstünlük sağlamış durumda, ancak eFootball Pro Evolution Soccer 2021’de Güney Amerika oyuncularınında daha fazla olması MyClub’ın üstünlük sağladığı ender yerlerden olduğunu belirtelim.
MyClub’ta paket açma animasyonu çok eğlenceli ve zevkli olmuş. FIFA’da sevmediğim bir olay var mesela, Ultimate Team’de paket açtığımız zaman paketten çıkan oyuncunun nadir mi, 85 rating üstü mü olduğunu anlayabiliyoruz. Bu durumda heyecanımızı biraz baltalıyor. MyClub’ta ise paketi açtıktan sonra siyah top mu, altın top mu veya gümüş top mu olduğu gözüküyor.
Oyuncuların değerlerini belirleyen kriter siyah, altın, gümüş ve bronz top olarak belirlenmiş durumda. Siyah top 85 ve üstü oyuncular için, altın top oyuncular 80-84 arası oyuncular için, gümüş top oyuncular ise 66-79 rating arası oyuncular olarak belirlenmiş durumda.
PES 21 Ana Lig (Kariyer)
eFootball Pro Evolution Soccer 2021‘da kariyer geçtiğimiz yıl ile aynı öncelikle bunu sizlerle paylaşmalıyım. PES serilerinde kariyer sinematiklerini çok seviyorum. Mesela teknik direktör olarak takıma geldiğinizde size klüp yöneticileri tesisleri gezdiriyor, interaktif bir basın toplantısı veya teknik direktörünüz maçtan önce konuşma gerçekleştiriyor. Bu durum kariyer modunda oyuncuları daha çok oyunun içine çekiyor.
Kariyerin menüsü karışık değil detaylı ama sade bir menü var. Transfer yapmak basit ve eğlenceli çok fazla gereksiz detay ile karşılaşmıyoruz. Lisans problemi burada da karşımıza çıkıyor, eksikliğini çok hissediyoruz. Konami’nin bu soruna bir an önce çözmesi gerekiyor, düşüşte yoksa oyuncu kitlesi daha da düşebilir. Dünyanın en popüler liglerinden başında yer alan Premier League’ten sadece Manchester United ve Arsenal lisanslı olarak mevcut böyle de olunca insanın Premier League’ten kariyer yapası gelmiyor.
Sesler Ve Müzikler
PES 21 bize oyun içi ses olarak çok fazla bir şey vaat etmiyor açıkçası çokta bir beklentiye girmek yanlış olur. Bir futbol oyunu için standart sesler mevcut ama örneğin bir NBA 2K serisinde ki gibi kariyere biraz hikaye ekleyip orada belli başlı futbolcuların sesleri eklenebilirdi. Maç içerisinde ise oyun efektleri ve sesleri iyi denilebilir. Topa vurduğun zaman topa vurma sesi hissedebiliyorsun. Ses içinde en çok sevdiğim konu ise stadın içerisindeki taraftarların sesleri. Kulaklık ile oynarken bir stadyum etkisini hissediyorsun.
Müziklere gelecek olursak sıradan olarak görüyorum. Müzik konusu biraz göreceli bir kavram olduğu için çok fazla yorum yapmam doğru olmaz, ancak Konami müzik seçimi olarak rakiplerinin bir tık altında kalmış. eFootball Pro Evolution Soccer 2021‘in müziklerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
PES 21 İnceleme Karar ve Sıkıntılar…
Konami PES 21 ile bence doğru bir yola girmiş durumda yeni oyunu PES 20’nin üzerine sezon güncellemesi adı altında uygun fiyata satmak gayet mantıklı bir satış politikası. Ülkemizde PES 20’den 21’e geçiş için sadece 65 Lira vermek gerekiyor. FIFA 21’in 500 Lira üzerinde olduğunu varsayarsak bu harika bir rakam. Oyun yurt dışında 25 Euro/Sterlin/Dolar olarak satılıyor, yani güncel kur ile baktığımızda Konami oyunu inanılmaz iyi bir fiyata ülkemizdeki oyuncular ile paylaşmış durumda.
Konami, PES 2022’yi geliştirmeye hızlı bir başlangıç yapmak için yıllık oyun geliştirme döngüsünü kırarak, kendisini PS5/Xbox Series X neslinde FIFA’ya güçlü bir rakip olma hedefinde olduğu için PES 21’e çok yermek istemiyorum. Oyun PES 20’nin güncellemiş hali neredeyse hiçbir fark yok ama fiyatı ile alınabileceğini düşünüyorum.
Bana kalırsa PES serilerinin en büyük problemi lisans seneyede oyun bu şekilde çıkarsa Konami ağzında kuş tutsa FIFA’ya rakip olacağını düşünmüyorum. PES 20’nin oyun mekanikleri iyiydi haliyle PES 21’inde iyi olduğunu düşünüyorum ama oyun oynarken hep bir eksiklik söz konusu. Kadrolar güncel değil 22 ekime kadarda güncelleme almayacakmış. FIFA 21 eminim ki piyasaya çıktığı an bütün kadrolar güncel olacaktır. Oyunda Fenerbahçe’de geçtiğimiz sezon sonunda emekli olan Emre Belözoğlu bile var.
Gelelim PES 21 İnceleme nihai karara…
Asıl soru bu oyun alınır mı? Cevabım elinizde PES 20 varsa 65 lira karşılığında güncelleme alınabilir. Oyunu çok beğendiğimi söyleyemem. FIFA’nın çok gerisinde buldum.
Peki ya siz PES 21 İnceleme yazımız hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.
İnceleme
PES 21
PES 21 bizlere neler sunuyor? Satın almaya değer mi? Seriye ne gibi yenilikler katıyor?
ARTILAR
- Atmosfer
- Fiyat
- MyClub
EKSİLER
- Az Yenilik
- Lisans Problemi
- Güncel Gelmeyen Kadrolar