Geçtiğimiz günlerde Dijital Hizmet Vergisi adı altında yeni bir verginin uygulamaya koyulmasına karar verilmişti. Bugün Gelir İdaresi Başkanlığı yaptığı açıklama ile yeni verginin hangi hizmetleri etkileyeceğini açıkladı. Yapılan düzenleme ile oyunlara yeni vergi getirilmiş oldu.
Hangi ürünlerden Dijital Hizmet Vergisi alınacağı, GİB tarafından yayınlanan tebliğ sonrasında netleşti. Dijital Hizmet Vergisi kanunu uyarınca Steam, Playstation Store, Microsoft Store, Netflix ve Spotify gibi ürünlere ek vergiler getirildiği söylendi.
Getirilen yeni vergi dört başlık altında sıralandı: Dijital Ortamda Sunulan Reklamlar, Sesli, Görsel veya Dijital İçeriklerin Satışı ve Dijital İçeriklerden Yararlandırmaya Yönelik Hizmetler, Kullanıcıların Birbirleriyle Etkileşime Geçebilecekleri Dijital Ortamların Sağlanması ve İşletilmesi Hizmetleri, Dijital Ortamda Sunulan Hizmetlere Aracılık Hizmetleri.
İkinci madde altında video oyunları satışı ve pazarlamasına yönelik değişiklikler yapıldı. Oyunların da tebliğ içerisinde yer alması ile oyunlara ek yüzde 7.5 oranında vergi eklenmiş oldu.
Oyunlara yeni vergi kapsamında hangi ürünler etkilenecek?
GİB tarafından yayınlanan tebliğ içerisinde video oyunlarına da yer verildi. Sesli, Görsel veya Dijital İçeriklerin Satışı ve Dijital İçeriklerden Yararlandırmaya Yönelik Hizmetler başlığı altında oyunlar ve oyun konsolları yüzde 7.5 oranındaki yeni vergiden etkilendi. Değişiklikte hemen aşağıdaki ibarelere yer verildi.
- Oyun konsolunda oynamaya mahsus olanlar dahil olmak üzere, çevrim içi veya çevrimdışı oynanmasına bakılmaksızın her türlü dijital oyunların, oyun ek paketlerinin veya oyun kodlarının dijital ortamda satışı.
- Çevrim içi oyunlarda oyuncuya belirli bir bedel karşılığında oyunla ilgili uygulama veya paketlerin (ilave oynama hakkı, ilave oyun süresi, oyun içi özelliklere, materyal ve öğelere erişim, oyun içi karakter oluşturma ya da geliştirme veya oyun içi sanal para temini gibi) dijital ortamda satışı.
Kısaca PSN, Microsoft Store, Epic Games Store veya Steam gibi dijital oyun satışı yapan platformlar yeni vergi içerisine dahil edildi. Bununla birlikte oyun içi mikro ödemeler üzerinden elde edilen gelirlere de ek vergi getirilmiş oldu.
Yeni vergiden oyuncuları etkileyecek mi?
Dijital Hizmet Vergisi kapsamında oyun satışına yönelik getirilen vergilerin oyuncuları etkileyip etkilemeyeceği ise henüz belli değil.
Daha önce Avrupa Birliği buna benzer bir vergiyi uygulamaya koymuş ve dijital hizmetleri vergilendirmişti. Getirilen ek vergi ise hizmet sağlayıcılar tarafından kullanıcılara yansıtılmamıştı.
Verginin toplam gelirler üzerinden alınması sebebiyle oyuncuların gördükleri satış fiyatları, abonelik ücretleri ya da oyun içi satın alım fiyatlarında değişiklik olup olmayacağı ise kesinleşmedi.
İlginizi çekebilir: Sony PlayStation 5 Şubat ayında ön siparişe çıkabilir