Microsoft Gaming Üst Yöneticisi Phil Spencer tarafından 2018 yılında yapılan açıklamanın ardından, Microsoft bir gerçeği itiraf etti. Son dönemde büyük bir sıçrayış gördüğümüz oyun fiyatlarının ardından bizim için daha da bir değere binmiş olsa da, geliştiriciler ve yayıncılar açısından baktığımız zaman Game Pass oyun satışlarına olumsuz yönde etki ediyor.
İlginizi Çekebilir: Game Pass Şubat 2023 Oyunları Duyuruldu
PC ve Xbox konsolları kullanıcılarının artık vazgeçilmezlerinden olan Game Pass, öncelikli olarak 2017 yılının Mayıs ayında Xbox Live Gold abonelerine açılmıştı. Haziran ayının başında ise bütün Xbox One kullanıcılarına açılmıştı. 2019 yılının Haziran ayında PC platformuna da getirilen servis, Xbox Series konsollarında da bulunuyor.
Bildiğiniz gibi Game Pass kütüphanesine aylık olarak iki safhada yeni oyunlar eklenir iken, aynı zamanda da seçili oyunlar çıkartılıyor. 2018 yılında gerçekleştirilen X018 şovu öncesinde levelup.com Youtube kanalında yayınlanan bir video sırasında, Xbox patronu Phil Spencer tarafından ücretli abonelik servisine eklenen oyunların satışlarında sıçrayışların olduğu söylenmişti. Bu söylem elbette kafalarda birtakım soru işaretleri oluşturmuştu.
Game Pass Oyun Satışlarını Düşürüyor
Aradan geçen zaman zarfında Game Pass gibi ücretli abonelik servislerinin oyun satışlarına olumsuz etkisinin olduğunu düşünenlerin sayısı artmadı değil. Yakın bir zaman önce Microsoft tarafından CMA kuruluşuna iki yüz yetmiş yedi sayfalık yeni bir rapor sunulmuş. Bu raporda yer alan ve Games Industry tarafından da dikkat çekilen bir maddede (elli sekizinci sayfa, 5.61), şirket içinde yapılan bir analiz sonucunda, oyunların Game Pass servisine eklenmelerini takip eden on iki aylık süreçte temel oyun satışlarının belirli bir oranda düştüğü gözlemlenmiş. Paragraftaki ilgili kısım kapatıldığı için, bu düşüşün yüzdesi anlaşılamıyor.
Bildiğiniz gibi Amerika menşeli şirketin geçtiğimiz yılın başlarında Activision Blizzard satın alımı ortalığı ayağa kaldırmıştı. Çok geçmeden de dünya genelindeki tekelcilik karşıtı düzenleyiciler tarafından yoğun bir inceleme altına alınmıştı. Her ne kadar satın alıma onay veren ülkeler olsa da, Microsoft tarafına başta Call of Duty olmak üzere popüler markaları Xbox konsollarına özel gücünü verecek ve rekabetin baltalanmasına sebep olacak endişesi ile başta Sony tarafından olmak üzere yoğun itirazlar da bulunuyor.
Son olarak, geçtiğimiz günler satın alım CMA engeline takılmış iken, FTC ve oyuncular tarafından da Microsoft tarafına açılmış iki önemli davanın da olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.