Kahramanını Seç ve Karşı Tarafı Yok Et!
Oyunun amacını bilmeyenler için özetleyelim. Dota 2, Radiant ve Dire adındaki iki düşman tarafın 5’e 5 olarak oyuncular tarafından kontrol edilen kahramanlarla karşı tarafın ana binasını yok etmesine dayalı bir oyundur. Oyunda 3 adet koridor bulunur. Bu üç koridorda ilerlemek üzere her iki taraftan her otuz saniyede bir creep adlı yapay zekalı küçük ordular yürümeye başlarlar. Her koridorda üçü Dire tarafında, üçü de Radiant tarafında olmak üzere toplam 6 tane kule vardır. Ayrıca bunların dışında ana binayı savunan 2 tane daha kule bulunur. Kullanıcıların seviye atlayıp, eşyalar alıp bu kuleleri yıktıktan sonra karşı tarafın ana binasını yok etmesiyle oyun sonlanır. Oyunlar ortalama olarak 30 ile 50 dakika arasında sürer. Ama iki saati bulan oyunlarda olabiliyor.
Dota 2’de bulunan kahramanlar ve eşyalar çok çeşitli; 100’den fazla kahraman, 60’dan fazla eşya bulunuyor. Oyunda bulunan üç ana stat’dan (Strength yani güç, Agility yani çeviklik, Intelligence yani zeka) biri kahramanların ana stat’ını oluşturuyor. Bu stat’lara göre de kahramanlar Carry (Taşıyıcı), Support (Destekçi), Tank, Jungler (Ormancı) gibi rollere bürünüyor. Tabii ki bu rollere göre de eşyalar bulunuyor. Her kahramanın altmış adet eşya arasından en fazla altı tanesini aynı anda alabiliyor. Bu da her ne kadar aynı kahramanla oynuyor olursanız olun her oynayışta farklı eşya kombinasyonları ile farklı tatlar yaşatıyor. İşte bu nokta aslında oyunun tekrar tekrar oynanmasını sağlayan kısım. Bir de takımdaki kahraman kombinasyonlarını düşününce her oynayışta ortaya doyumsuz bir oyun keyfi çıkıyor.
Atasına Sağdık Dota 2
Uzunca oyunu anlattıktan sonra Dota 2‘nin özelliklerinden bahsedebiliriz. Kahramanların isimlerinde, bir iki karakter dışında, çoğunlukla DotA’ya sadık kalınmış. Aynı şey kahraman modellemeleri için de bu geçerli. Bu benzerliklerde IceFrog’un geliştirici takımın başında olmasının etkileri rahatlıkla görülüyor. Ama bazı karakterlerin tasarımları ve isimlerinde Blizzard’ın WarCraft evrenine ait olduğu için değişime gidilmiş. Dota 2 grafikler olarak hali ile ilk oyunun çok ötesinde. Harita modellemesi , saklanma yerlerine kadar, DotA ile aynı diyebiliriz. Skill efektlerinin de aslı korunmuş ve grafiksel açıdan geliştirilmiş. Lich‘in ultisinin bir kahramandan diğerine sekmesini izlemek ya da Crystal‘in ultisi ile gökten buz kütleleri indirdiğini izlemek ayrı bir keyif veriyor insana. Kule ve bina tasarımları da günümüz grafiklerine gayet uygun. Bunların dışında creep ve natural creeps tasarımları ve dönüşümleri de göz alıcı.
Dota 2 oynanış olarak kimilerine daha hızlı gelse de bana göre DotA ile benzerlik gösteriyor. Kontrol mekanizması ise kişiselleştirilebilir olarak tasarlanmış. Skill ve item kullanımı için DotA kısayolları ayarlardan seçilebilir durumda Dota 2’de yer alıyor. Ama isterseniz Dota 2 için geliştirilmiş özel ayarları da kullanabilirsiniz ya da kendiniz bir düzen oluşturabilirsiniz. Bunların dışında oynanışta çok farklılık bulunmuyor.