Dice & Fold İnceleme

Zar atarken sayısız olasılığı düşünmeye hazır olun...

Zamanında ilk oyunların o dönem ‘oyuncu’ olduklarını bile bilmeyen sayısız insanın deneyimine sunulduğu anları hiç merak etmiş miydiniz? Birçoğu belki de sadece birkaç pikselden oluşan yeni ve geleceği şekillendirecek eğlence aracının gelecekte çok büyük bir sektör hâline geleceğini ve durmadan yenilikçi yaklaşımlarla gelişeceğini tahmin bile edememiştir belki de. Hiç durup bir oyuna ilk olarak kim ‘aksiyon’ oyunu veya ‘macera’ oyunu gibi tabirler koyarak oyunları kategorileştirdi mesela? Bu soruyu inanın bana 20 yıldır tüm hayatını oyunlara adamış ben bile hiç sormazken, son yıllarda giderek artan yeni ‘türler’ sonrasında merak eder oldum. Yıllarca belli başlı türlere o kadar bağlı kaldık, o kadar bu türler arasına sıkıştırıldık ki, oyuncu yönelimini de hesaba katan firmalar yüzünden birbirinin kopyası oyunlara maruz kaldık durduk. Rogue Duck ekibi benim için bu yüzden kıymetli. Elbette bunu deneyen ilk firma değiller ama her yeni oyunlarında denenmemişi deneyerek rekabet edecekleri alanda da başarılı bir şeklde sıyrılmayı başarıyorlar.

Cardboard Town birçoğu için sadece görsellerine bakarak tipik bir şehir kurma oyunu gibi görünmüş olabilir ama eğer henüz deneyimlemediyseniz inanın değildi. Cardboard Town ile birbirine belki de çok zıt iki türü bir araya son derece başarılı bir şekilde getiren Rogue Duck ekibi bana “iyi de bunu her zaman yapamazlar” dedirtmişti. Arada Stellar Settlers, NEODUEL: Backpack Monsters gibi bazı oyunlarla hem yatırımlarını hem de tecrübelerini pekiştiren ekip bugün ise Dice & Fold ile karşımızda ve Dice & Fold bana sözlerimi yedirdiği gibi bence ekibin atölyesinden çıkan şu ana kadarki en iyi oyun olmuş. Oyuna dair daha derin detaylara girmeden fikrimi açık etmeyi pek sevmem ama belki bu incelemeyi okuduktan sonra belki de oyunu deneyimledikten sonra sizin de neden böyle düşündüğümü anlayacağınıza inanıyorum. O hâlde artık girişi daha fazla uzatmayalım ve Dice & Fold inceleme yazımızın detaylarına geçelim.

Dice & Fold İnceleme

Rogue Duck ekibi diğer oyunlarında olduğu gibi Dice & Fold’da da demo ile haftalar önce karşımıza çıkmıştı ama inanın bana demoları deneyimlemek benim oyunlara ön yargıyla yaklaşmama neden oluyor. Ayrıca bu demolar birçok bağımsız ekip için oyunun final hâlini yansıtmadığı gibi aynı zamanda çoğunlukla bug test sürecinden öteye geçemiyor. Bu nedenle hem görüşlerimin ön yargılarıma kapılmaması için hem de oyunu nispeten daha yayına sürülebilir hâliyle deneyim edebilmek için merakla çıkışı bekledim.

Oynanışa dair daha derin detaylara girmeden önce kısaca oyundan bahsetmek gerekirse Dice & Fold temelde zar atarak düşmanlara saldırabildiğiniz sıra tabanlı bir ‘Dungeon Crawler’ oyunu. Temelde oyunun altyapısı bile başlı başına bir tür iken, Dice & Fold aynı zamanda RNG ile taktiksel yaklaşımı da muhteşem bir şekilde kombinlemiş. Kusursuz mu değil ama en ufak bir bug durumunda bile hızlıca reaksiyon alan ve arı gibi çalışan çok çalışkan bir ekip Rogue Duck. Bunu birinci gözden deneyimlediğimi söyleyebilirim.

Şans kadar taktik de önemli

Dice & Fold’a başlarken oynayabildiğimiz tek karakterimiz Vale. Elbette Vale ile oyunun ilk aşamasını bitirdiğinizde daha sayısız oynanabilir karakter açılıyor ve bu karakterlerin sayısı gelecekte düzenli olarak artacak. Oyun temelde bir karakter ve her tur karşımıza çıkan düşmanlardan oluşan ve 30 turun sonunda o aşamanın baş düşmanını geçmeye çalıştığınız bir oynanış sunuyor. Dice & Fold her turda belli başlı sayıda zar atmamıza izin verirken bu zarları kullanım şekliniz oyunun RNG mantığını taktiksel yaklaşıma harika kombinleyen kısmı işte.

Dice & Fold İnceleme

Burada karşınızdaki atmış olduğunuz zarları dilerseniz karakterinizin kullanım koşullarını karşılayarak (zar ile elbette) yeteneği için harcayabilir, dilerseniz düşmanınızı alt etmeniz için gereken rakamları karşılamaya kullanabilir, dilerseniz sağ tarafta bulunan ve tamamladığınızda 1 adet altın sağlayan ve benim ‘tombala misali’ diye tanımladığım kısımda kullanabilir ve hatta dilerseniz sol altta bulunan zar çantanızda saklayarak gelecek turlarda kullanabilirsiniz. Anlatırken bile kaç kez silip tekrar yazdığımı hatırlamıyorum, siz daha bu kadar basit bir opsiyon durumunda ne gibi olasılıklarla karşı karşıya kalabileceğinizi tahmin edin. Yine de merak etmeyin oralara da geleceğiz.

Temel olarak oynanışta sizleri nelerin beklediğini anladığınızı düşünerekten daha ince detaylara girmeye başlayalım. Dice & Fold, karakterinizin yalnız başına ilerlediği bir oyundan ziyade belli başlı turlar sonrasında düzenli olarak yanınıza yoldaş da alabilmenizi sağlıyor. Tabii yalnızca bir yoldaş sınırı var ve sonraki turlardaki yoldaş seçiminde başka yoldaş seçmeniz durumunda mevcut yoldaşınızı kaybediyorsunuz. Dahası her zaman yanınızda bir yoldaş olması iyi bir durum olmayabilir, bu konuda da oynadıkça neden böyle söylediğimi daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.


İlginizi Çekebilir: F1 24 İnceleme


Tıpkı karakterimizin olduğu gibi bu yoldaşların da belli başlı bir adet yeteneği ve bu yeteneği kullanmak için karşılamanız gereken şartları bulunuyor. Az önce her tur attığınız zarları kullanmak için karşılaşacağınız opsiyonları ‘kısaca’ saymıştım, hatırlıyor musunuz? İşte, bir tane daha ekledik. Dice & Fold, sunduğu her karakterle oynarken de tam olarak bunu yapıyor ve durmadan yeni taktiksel yaklaşımlar düşünmek ve kararlarınızı oyunun RNG mantığında en doğru şekilde vermeniz gerekiyor. Her zaman aynı şeyi yapamayacak oluşunuz da çok daha uzun soluklu bir maceranın kapısını aralıyor elbette.

Zarlarla aranız yoksa emin olun artık olacak

Oyunda klasik beyaz zarın dışında mavi, kırmızı ve turuncu olmak üzere üç farklı zar daha mevcut. Bu zarların taktiksel yaklaşımınıza önemli etkisi olduğu gibi aynı zamanda tam kaybettiğinizi sandığınız durumlarda tekrar oyuna dönmenize büyük fayda sağlıyorlar. Her zarın kendine has düşme oranı var ancak oyun içerisindeki alışverişlerde (buraya da daha sonra geleceğiz) bu oranı yükseltme imkânınız bulunuyor.

Beyaz zarlar oyundaki standart zarlar iken, mavi zarlar karakteriniz ve gerektiğinde yoldaşınız için yeteneği kullanmayı gerektiren koşulları karşılamak için kullanılabiliyor. Kırmızı zarlar üzerinde yazdığı rakam kadar can yenilemeye yararken, turuncu zarlar ise üzerinde yazdığı rakam kadar rakiplerin hasarını düşürebilmenize olanak tanıyor. Ufak bir dipnot, bu zarları bu şartlarda kullanmak zorunda değilsiniz. Örneğin mavi zarınızı yeteneğinizi kullanmaya harcamak yerine üzerinde yazdığı rakama ihtiyaç duyup farklı opsiyonel durumlarda da kullanabilirsiniz.

Zarlarla ilgili oynanışı bu denli çeşitlendiren bir diğer etken de zarları kullanım şeklinizi etkileyen faktör. Gerek yoldaşınızın yeteneğini kullanmak için gerek sağ taraftaki zarları doldurmak için gerekse düşmanları alt edebilmek için kullanmanız gereken zarlar iki faktöre ayrılıyor. Bunlardan ilki eğer kullanım şartı rakam şeklinde belirtildiyse o rakamı karşılayacak bir veya birden fazla zar kullanabiliyorsunuz ancak eğer noktalar hâlinde belirtildiyse o koşulu karşılamak için mutlaka o zarı kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu yaklaşım oynanışı çeşitlendirdiği gibi karakter ve yoldaş yeteneklerini de ekstra önemli kılıyor çünkü zaman zaman bu yeteneklerle bir şekilde düşüremediğiniz o koşul zarını otomatikmen doldurabiliyorsunuz.

Altınlarınızı iyi değerlendirin

Dice & Fold tıpkı yoldaş seçme turu gibi bir de market turu sunuyor. Bu market turunda üç farklı eşya karşınıza çıkıyor ve turlar boyunca elde ettiğiniz oyun içi paraları burada harcayabiliyorsunuz. Öncesinde bu ‘oyun içi paraları’ nasıl edinebileceğinizi aktaralım. Her bir düşman ortalama 3-4 gümüş düşürürken, bazı düşmanlar 1 altın düşürüyor. Oyunun oyun içi para mekaniğine göre her 10 gümüşte 1 adet altın kazanıyorsunuz. Ayrıca sağ tarafta yer alan ‘tombala misali’ dediğim mekanikte bir zarın sağlayabildiği tüm rakamları dizebilirseniz ekstra 1 altın daha kazanıyorsunuz. Mekaniği kavradıysanız şimdi harcama yöntemlerine geçelim.

Bahsettiğim market turlarında daima altın ile ödeme yapabileceğiniz eşyalar sizleri karşılıyor. Bu eşyalar oyun içi dengeleri tamamen değiştirebilecek potansiyele sahip, bu nedenle hem karakterinizle ve zaman zaman yoldaşınızla uyumlu olup olmamasına göre hem de oyun stilinize göre eşya satın almanız gerekiyor. Değerli olan eşyaların genelde parladığını görebiliyoruz ama benden size ufak bir bilgi, bence Rogue Duck aklınızla oynuyor, bu yüzden tercihinizi akıllıca yapın.

Öldüğünüz zaman bu satın aldığınız eşyaları kaybediyorsunuz ama eğer her karakterin 30 turluk macerasını tamamlarsanız, sonraki turlarınızda kullanabileceğiniz ziynetler sizleri karşılıyor. Tabii bu ziynetlerin de kullanım slotları var ancak daha önce roguelite türünde oyunlar oynadıysanız yabancılık çekmeyeceksiniz.


İlginizi Çekebilir: Suicide Squad: Kill the Justice League İnceleme


Oyuna dair bilmeniz gereken en kritik noktalar şimdilik bunlar. Daha belki de değinilecek çok fazla şey var ama bunları değinerek kendi deneyiminizi baltalamak istemiyorum. Oynadıkça karşılaşacağınız diğer detayları kendiniz keşfetmeniz, alacağınız keyfi de eminim ki artıracak. Unutmayın, Rogue Duck bize yine denenmemişi denetiyor. Ben şimdi izninizle zarlarımı sallamaya kaçıyorum.

İnceleme

Dice & Fold

9 Puan

Dice & Fold, Rogue Duck vizyonuna tam yaraşır kalitede bir oyun olmuş. Türü sevmeyenlerin bile mutlaka şans vermesi gerekiyor, tabii saatlerce ekrana büyülenmek istiyorsanız…

ARTILAR

  • Mükemmel tür kombinasyonu
  • Oynanış çeşitliliği
  • Müzikler

EKSİLER

  • Ufak tefek buglar

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 9

Dice & Fold Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺130
Exit mobile version