Eğer bilgisayar oyunculuğu dünyasında yeniyseniz ve kullandığınız cihazdan en üstün performansı elde etmek istiyorsanız, bilgisayarın oyun performansını artırma teknikleri ile karşınızdayız! Peki ama bilgisayarın oyun performansı nasıl artırılır ve bunun için neler yapabilirsiniz?
İlginizi Çekebilir: Teknoloji #101: Teknolojiyi Açıklıyoruz!
İçindekiler
Bilgisayarın Oyun Performansını Artırma Nasıl Yapılır?
- Yazılımı Optimize Edin
- Sürücüleri Güncelleyin
- Oyun Ayarlarını Değiştirin
- Çözünürlük Ayarlarını Değiştirin
- Donanım Yükseltin
Bu rehberimizde elinizdeki bilgisayardan tam performans elde edebilmek ve mümkün olan en yüksek değerleri alabilmek için neler yapabileceğiniz konusunda size yardımcı olacağız. İşte bilgisayarın oyun performansını artırma yöntemleri!
1- Yazılımı Optimize Edin
Bir oyun konsolunun yazılımı, bir oyunu her başlattığınızda tüm olası sistem kaynaklarını yalnızca oyuna ayırır. Öte taraftan bilgisayarlar tam olarak böyle değildir.
Tam ekran bir oyun oynuyor olsanız dahi bilgisayarınızın diğer tüm yazılımları hala arka planda çalışmaya devam ediyor. Bunu indirmeler, internet siteleri ya da arka planda çalışan diğer tüm uygulamalar olarak düşünebilirsiniz.
Bu noktada hangi programların işleri zora sokacağını anlamak pek de zor olmamalı. Örneğin bir BitTorrent istemcisi ile büyük bir dosya indiriyorsanız, arka planda bir video kodlanıyorsa ya da büyük bir dosya aktarımı yapılıyorsa bunların hepsi sisteminize yük oluşturur ve işlemleri önemli ölçüde yavaşlatabilir.
Ne Yapmalısınız?
Bu noktada Görev Yöneticisi’ni açarak başlayın. Ardından İşlemler sekmesinde yer alan menüyü CPU kullanımına ve Bellek kullanımına göre sıralayın. Eğer burada yüksek kullanım sağlayan bir uygulama varsa, en azından oyun oynadığınız süre içerisinde bunları kapatın.
Yani oyun oynadığınız süre içerisinde arka planda çalışan programları, indirmeleri ve işlemleri mümkün olduğu kadarı ile kapalı tutun.
2- Sürücüleri Güncelleyin
Başta grafik sürücüleri olmak üzere bütün sürücüleri yükseltmek ve güncellemek, oyun performansında istenen sonucu yakalayabilmek adına oldukça önemli bir detaydır.
Ne Yapmalısınız?
Düzenli aralıklarla ekran kartı, işlemci ve diğer bütün bileşenlerin sürücü güncellemelerini kontrol edin. Eğer güncelleme varsa, bunları bekletmeden kurun. İmkan varsa sürücü güncellemelerini otomatiğe alın.
3- Oyun Ayarlarını Değiştirin
Genellikle oyunlar, sizin için en uygun grafik ayarlarını otomatik olarak seçmeye çalışır. Öte taraftan bu seçimler her zaman çok uygun olmayabilir çünkü binlerce farklı kombinasyon, her zaman doğru öngörülemez.
Farklı oyunların farklı ayarları vardır ve farklı oyun motorları farklı ayarlarda farklı performans gösterebilir. Evet, çok fazla ‘farklı’ kullandım ancak kafanız karışmasın. Bütün süreç, keşfetme ile alakalı.
Ayarlar genellikle standart olsa da bazı oyunların garip şekilde adlandırılmış çeşitli başka ayarlar sunduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunları tanımak, ne işe yaradıklarını algılamak önemlidir.
- Kenar Yumuşatma: Bu ayar pürüzleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Daha spesifik bir şekilde aktarmak gerekirse nesneleri düzleştirmeyi ve daha gerçekçi görünmelerini sağlar. Bu ayar ne kadar yüksek olursa görseller o kadar pürüzsüz görünür. Tabii ki bu ayar ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla grafik işlemci gücüne ihtiyaç duyulur.
- Süper Örnekleme: Bu ayar oyunu ekranınızın çözünürlüğüne ölçeklemeden önce, ekranınızdan daha yüksek bir çözünürlükte işler. Genellikle pürüzlü kenarları azaltır ama en zorlu grafik seçeneklerinden birisidir.
- Filtreleme: Anisotropik, Çift Doğrusal ya da Üç Doğrusal olarak duyabileceğiniz filtreleme türleri, oyunlardaki doku kalitesini iyileştirme teknikleridir. Tabii ki daha yüksek grafik işlem gücü gerektirir.
Ne Yapmalısınız?
Açık konuşmak gerekirse ayarlarla oynamaktan çekinmeyin. Her bir ayarın oyun performansınızı nasıl etkilediğini yakından gözlemleyin ve bir deneme – yanılma sürecini yürürlüğe koyun.
Ultra ayarlarda oynadığınız oyun sizin sisteminizi zorlayabilir ancak High ayarlar tam da size göre olabilir. Bu nedenle sisteminizi tanıyın ve ardından oyunlardaki performansları inceleyin.
4- Çözünürlük Ayarlarını Değiştirin
Oyunlarda monitörünüzün doğal çözünürlüğünü kullanmak önemlidir. Bir oyunda daha düşük bir çözünürlük kullanırsanız, oyun fark edilir derecede daha bulanık görünecektir.
Öte taraftan daha yüksek bir çözünürlük seçmek başlangıçta işleri güzelleştirebilir ancak grafik işlemcinizin daha yoğun iş yapmasına neden olacağı için performansı azaltır.
Ne Yapmalısınız?
Bu ayarları kısaca değiş – tokuş sistemi olarak tanımlayabiliriz. Daha net bir şekilde ifade edersek düşük çözünürlükte yüksek ayarlar ya da yüksek çözünürlükte düşük ayarlar arasında bir seçim yapmanız gerekir.
5- Donanım Yükseltin
Unutmayın ki her zaman daha iyisi vardır. Eğer daha iyi bir oyun performansı istiyorsanız ve elinizdekiler ile yetinemiyorsanız, donanım yükseltmesi size göre olabilir.
Ne Yapmalısınız?
Bu noktada toplu bir yükseltmeye mi yoksa bileşen odaklı yükseltmeye mi ihtiyaç duyduğunuzu iyi bilin. Bunun ardından bileşen yükseltmesi sırasında başka parçaların değişmesine gerek olup olmadığını kontrol edin.
- Ekran Kartı: Grafik İşlemci olarak da bilinen ekran kartı, oyun performansının en önemli noktasıdır. Oyun yüklendikten sonra oyunun üç boyutlu grafik oluşturma işleminin tamamı grafik işlemci tarafından yapılır. Nitekim oyun içi fiziği işlemek gibi diğer işlevler de ekran kartında gerçekleşir.
- İşlemci: Ekran kartınız çok fazla işin üstesinden gelirken, geriye kalanı işlemciniz üstlenir. Bazı oyunlar işlemciye bağlı olabilir ve bu da performansın önemli kısmının işlemciye bağlı olduğu anlamına gelir. Bir oyun oynarken işlemciniz yüzde 100 oranında kullanılıyorsa, işlemcinizi yükseltmeyi düşünebilirsiniz.
- Depolama Birimi: Kullandığınız sabit sürücünün hızı ve kapasitesi önemli bir başka detaydır. Bir oyunu ilk kez yüklediğinizde ya da harita gibi yoğun yerlerde yükleme süresi, sabit sürücünüzün hızına bağlı olacaktır. Bu noktada SSD satın almayı düşünebilirsiniz.
- Bellek: RAM, sabit sürücünüze oyun dosyaları yüklendikten sonra bu dosyaları tutan ikincil bellektir. Eğer yeterli miktarda RAM’e sahip değilseniz, oyun sürekli olarak sabit sürücünüzden veri okumaya çalışır. Daha fazla bellek, oyun dosyaları sabit sürücüden yüklendikten sonra daha büyük bir kısmının önbellekte kalmasını sağlar. Bir oyun oynarken RAM’iniz yüzde 100 oranında kullanılıyorsa, belleğinizi yükseltmeyi düşünebilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız Bilgisayarın Oyun Performansını Artırma isimli bu rehberimizin de sonuna geldik. Umuyoruz ki şu an donanımdan yazılıma, ayarlardan bileşenlere kadar pek çok konuya biraz daha hakim olmuşsunuzdur.
Peki siz bu rehberde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.