Yakın zamanda kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda özelleştirilmiş bir sistem inşa etmek gibi bir niyetiniz varsa, Yeni Başlayanlar için Bilgisayar Toplama Rehberi ile karşınızdayız.
Teknoloji #101: Teknolojiyi Açıklıyoruz
Bilgisayar dünyasını sıfırdan keşfetmeye başladıysanız, farklı parçalara atıfta bulunmak için kullanılan terminoloji kafa karıştırıcı gibi gözüküyor olabilir. Bu kapsamda sistem toplamak da ilk bakışta zor bir deneyim gibi görünebilir.
Endişe etmenize gerek yok.
İçindekiler
Bilgisayar Toplama Rehberi
Sizler için oluşturduğumuz bu rehberde PC Nasıl Toplanır? ve Sistem Toplarken Nelere Dikkat Edilmeli? gibi sorulara yanıt arayacağız. A’dan Z’ye her türlü detayın yer aldığı bu rehber ile birlikte, başka hiçbir kaynağa ihtiyaç duymaksızın, kendi sisteminizi toplayabileceksiniz.
Bu kılavuzun biraz uzun olması ya da bileşenlerin karmaşık gözükmesi gözünü korkutuyorsa, rahat olun. Bir anlamda kullanım kılavuzu okuduğunuzu düşünebilirsiniz.
Her şeyi herkes için yeterli bir şekilde açıklamaya çalışacağız ve sonunda, kendinizden emin olacaksınız. Ayrıca süreç boyunca aklınıza takılan herhangi bir şey olursa, üstteki içerik listesi menüsünden rahatça aradığınız yere gidebileceğinizi de unutmayın.
Bilgisayar Toplamanın Avantajları ve Dezavantajları Neler?
Başlamadan önce ufak bir bilgi ile başlayalım. Kendi sisteminizi toplamak, çoğu durumda gerçekten avantajlı bir durumdur. Öte taraftan her kullanıcı için doğru bir seçenek olmayabilir.
Kendi sisteminizi toplayarak genellikle aynı bileşenleri daha ucuza elde etme şansınız olur. Öte taraftan bu da, her zaman geçerli bir durum değildir. Bu nedenle topladığınız bilgisayarın maliyetini, hazır sistemlerin maliyetleri ile karşılaştırmayı ihmal etmeyin.
Tabii ki her bir bileşeni ayrı ayrı satın almak, olası bir arıza durumunda her biri ile ayrı ayrı uğraşmayı gerektirir ve telefonun ucunda sisteminiz hakkında destek alabileceğiniz birilerini bulmak zor olabilir.
Yine de oyun oynama ya da video düzenleme gibi amaçlarla üst düzey bileşenleri bir araya toplamayı ya da multimedya amaçlı orta düzey bir bilgisayar oluşturmayı düşünüyorsanız, muhtemelen önemli düzeyde tasarruf etmiş olacaksınız.
Kendi bilgisayarınızı oluşturmanın bir diğer önemli avantajı da, yükseltmeler için daha cömert olmalarıdır çünkü tescilli ya da lehimli parçalarla gelme olasılıkları çok düşüktür.
Sistem Toplarken Satın Alınması Gerekenler Neler?
- Kasa
- İşlemci
- Anakart
- Bellek
- Depolama
- Güç Kaynağı
- Ekran Kartı
Bir sistem toplarken kesinlikle kullanmanız gereken yedi farklı bileşeni bu şekilde özetleyebiliriz. Tabii ki bunlar sadece bir bilgisayarı kurup çalıştırmak için ihtiyaç duyduğunuz bileşenler. Gündelik kullanım sırasında ihtiyaç duyacağınız diğer ek bileşenler de şu şekilde:
- Grafik İşlemci
- Disk Sürücüsü
- İşlemci Soğutucu
- Kasa Soğutucu
- Monitör
- Klavye
- Fare
Sistem Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kasa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Çoğu oyuncu için sistem toplama süreci teknik bileşenler ile başlar. Evet, oraya da geleceğiz ancak şimdilik, dış kasa hakkında konuşmak daha doğru bir tercih olabilir.
Bilgisayar toplamaya başladığınız süreçten itibaren karşınıza üç farklı boyda kasa çıkacak:
Bu noktada Falcon Northwest Tiki gibi küçük boy kasalar, Acer Predator G1 gibi orta boy kasalar ya da Origin Millenium gibi büyük boy kasalar arasından bir seçim yapmanız gerekecek.
- Küçük Boy Kasalar: Şaşırtıcı olabilir ancak evet, bu kasalar küçük boyutlara sahiptirler. Eğer dar bir alana sahipseniz bu kasalardan bir tanesini tercih edebilirsiniz ancak boyutlarından ötürü gelecekteki yükseltme planlarınıza ufak çomaklar sokabilir. Ayrıca bazı küçük boy kasalar sınırlı soğutma sistemlerinden ötürü fazla ısınabilir ve fazla gürültü çıkartabilir. Eğer multimedya değil de oyun odaklı bir sistem topluyorsanız, bunu tavsiye etmiyorum.
- Orta Boy Kasalar: Bu kasalar küçük ve büyük boy arasındaki uzlaşmadır. Pek çok kişi için en ideal boyutun, orta boy olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunları tipik bir masanın üstünde ya da altında konumlandırabilirsiniz. Gelecekteki yükseltmeleri kısıtlamazlar ve soğutma konusunda da cimri değildirler.
- Büyük Boy Kasalar: Bu kasalar muhtemelen pek çoğunuz için gereksiz bir büyüklüğe sahip. Bazıları o kadar geniş ki, masaya koymaya müsait değil. Bazıları ise o kadar uzun ki, masa altına sığdırmakta güçlük çektirir.
İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Bir bilgisayar topluyorsanız, yapmanız gereken ilk teknik bileşen tercihi işlemci olacaktır.
İşlemciler bilgisayarınızın, tabletinizin ya da akıllı telefonunuzun beynidir. Cihazınızdaki işletim sisteminden, programlardan veya diğer bileşenlerden gelen talimatları alır ve işler.
İşlemci bundan birkaç yıl önceki önemine sahip değil gibi gözükse de, hala en önemli bileşenlerden birisidir. Programlardan gelen komutu yürütmekten sorumlu olan tek bileşen işlemci olduğu için, ne kadar hızlı işlemci, o kadar hızlı performans anlamı taşır.
Bununla birlikte hızlı bir işlemci de her şey değildir. İşlemci ne kadar güçlü olursa olsun modern oyunları işleyecek veya depolayacak güce sahip değildir. Bu nedenle bellek ve ekran kartları tam da bu noktada devreye girer.
Bir işlemci tercih ederken, çekirdek sayısı önemli unsurlardan birisidir. Genellikle karşınıza iki ila on altı çekirdek arasında seçeneklerin çıktığını göreceksiniz. Söz konusu şey modern bir oyun bilgisayarı olduğunda tercihiniz en az dört çekirdekten yana olmalı. Eğer bütçe tarafında esnek bir yapınız varsa, tercihinizi en az altı çekirdekli işlemcilerden yana kullanmalısınız.
Çoğu modern oyun, aynı anda birden fazla çekirdeği kullanmaya yönelik bir yola doğru yönelmeye başladı. Çoğu durumda oyun oynamak adına Intel Core i9 ya da AMD Ryzen 9 gibi üst düzey bir işlemciye ihtiyacınız yoktur. Yani buraya gereksiz bir para akıtmadığınızdan emin olun.
Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Kısa bir süre için bilgisayar bileşenlerini beynimize benzetelim. Eğer işlemci mantıksal düşünmeden sorumlu tarafsa, grafik işlemciler ise yaratıcı taraftır.
Bir işletim sisteminin temel nesneleri oluşturma görevi, işlemcinin üzerinde yer alan sınırlı grafik işleme birimleri tarafından gerçekleştirilebilir. Ancak daha yorucu bazı işler için ekstra güç gerekecektir. İşte ekran kartları ya da diğer anlamı ile grafik işlemciler, tam da bu noktada devreye girer.
Kısa şekilde ekran kartı, daha yoğun grafik oluşturma görevlerini yerine getirebilmek adına özel olarak tasarlanmış bir işlemcidir.
Grafik işlemciler yüksek kaliteli oyun deneyimi sağlamak, gerçeğe yakın dijital grafikler ve süper kaygan işleme üretmek için kullanılırlar. Bununla birlikte güçlü grafik yongalarına dayanan bazı iş uygulamaları da bulunuyor.
Örneğin AutoCAD gibi çeşitli üç boyutlu modelleme programları, temelde grafik işlemcileri kullanıyor. Yine video düzenleme programları da, ki özellikle üst kalitede videoları düzenlerken, grafik işlemcilerden destek alır.
Eğer bu sistem bir oyuncu sistemi olacaksa, dikkat etmeniz gereken en önemli şey grafik işlemci, yani ekran kartıdır. Bu noktada grafikleri güzelleştirmek, daha yüksek kare hızlarına ulaşmak ve daha yüksek çözünürlüklere kapı açmak için iyi bir ekran kartı gerekecek.
Grafik işlemci tercihiniz boyunca model numaraları, hikayenin büyük bir kısmını oluşturur. Tipik olarak daha yüksek model numaraları, daha yüksek performans anlamına gelir.
- Giriş Segment: Söz konusu şey oyun odaklı bir sistem olduğunda Nvidia GeForce GTX 1650 ve AMD RX 570 giriş segment içerisinde yer alabilir. Bu ekran kartları 1080p çözünürlükte iyi bir performans sağlayacaklardır.
- Orta Segment: Eğer gözünüzü 1440p çözünürlüğe doğru çevirdiyseniz, Nvidia RTX 2060 ya da AMD RX 5700 gibi orta segment ekran kartlarından destek almanız gerekecek.
- Üst Segment: Biraz daha yüksek çözünürlükler için daha güçlü bir grafik işlemciye ihtiyaç duyuyorsanız, Nvidia GeForce GTX 3060 Ti, tam da aradığınız ekran kartı olabilir.
- Premium Segment: Eğer 4K çözünürlükte yüksek kare hızları ile oyunlar oynamak istiyorsanız Nvidia RTX 3080 ve AMD 6800 XT modellerine göz atmanız gerekecektir.
Tüm bu ekran kartı seçimi sırasında kendinizi benzer ancak farklı VRAM miktarı sunan grafik işlemcilerin arasında bulabilirsiniz. 1080p çözünürlükte modern oyunlar için en azından 4 GB VRAM tercih etmenizi tavsiye ederim. Daha yüksek çözünürlüklerde ise en azından 8 GB VRAM gerekecektir.
Kurulumunuzu yaparken birden fazla ekran kartı satın alma fikriniz varsa, buna gerek yok. Bir zamanlar üst düzey oyunlar için buna gereksinim duyabilirdiniz ancak günümüzde buna gerek yok.
Çok Pahalı Ekran Kartları Gerçekten de Gerekli mi?
Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Eğer bir sistem toplamaya hazırlanıyorsanız, anakart en sıkıcı bileşenlerden birisi gibi gözükecektir. Muhtemelen pek çok insanın mümkün olan en ucuz anakarta yönelmesinin ardında yatan ana sebep de bu. Öte taraftan pahalı anakartlar, yalnızca pahalı olmak için pahalı değiller. Peki ama ucuz ve pahalı anakart arasındaki fark nedir?
- Bağlantı Yuvaları: Bilgisayarınızda yer alan tüm çevre birimi bağlantı noktaları ve tümleşik çevre birimleri doğrudan anakarta bağlıdır. Pahalı anakartların yonga seti daha fazla sayıda bağlantı ile baş edebilir. Bu nedenle daha pahalı anakartlar, daha fazla sayıda USB bağlantı noktasına, daha yeni performans standartlarına, sürücüler için daha fazla alana ve daha çok sayıda bağlantı yuvasına sahip olacaktır.
- Uzun Kullanım: Tahmin ettiğiniz üzere daha pahalı anakart, genellikle daha kaliteli bileşenler anlamına gelir. Kötü kapasitörler, ucuz anakartların en yaygın arızalarından birisidir. Öte taraftan daha pahalı anakartlar genellikle daha iyi güç düzenleme bileşenleri ile birlikte gelir. Bu noktada düşük bütçeli bir anakarta ısınan ve güç açlığı çeken yüksek performanslı bileşenler koyarsanız, muhtemelen çok kararsız bir performans deneyimi yaşayacaksınızdır
- Yükseltme İmkanları: Bir anakartın amacı, bilgisayarı oluşturan tüm bileşenleri birbirine bağlamaktır. Ucuz bir anakart, ucuz bir sistem toplamak için kullanılmalıdır. Nispeten ucuz bir anakart size 32 GB RAM ve tek bir PCIe yuvası sunarken, daha pahalı bir anakart 64 GB RAM ve üç PCIe yuvası, ya da fazlasını, sunabilir. Buradaki fark yine anakartın yonga setinin becelerinden kaynaklanır.
- Hız Aşırtma: Hız aşırtma günümüz dünyasında neredeyse standart hale geldi ve daha pahalı anakartlar, ek yük ile başa çıkma konusunda ucuz anakartlardan çok ama çok daha iyi performans sunarlar. Daha da önemlisi ucuz anakartların pek çoğu yazılım düzeyinde hız aşırtma desteği sunmaz. Yani bu rotayı izlemek isteyenlerin ucuz anakartlardan uzak kalması gerekir.
Sonuç olarak satın alacağınız anakart ne kadar pahalı ise, genellikle, alacağınız deneyim de o kadar iyi olacaktır. Yine de bu, asla kullanmayacağınız özelliklere para dökmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yine bu, ucuz anakartların kötü olduğu anlamına hiç gelmez.
Kısa bir özet geçersek seçeceğiniz anakart, toplamak istediğiniz sistem ve yapmak istediğiniz işlemler ile ilgilidir. Üst düzey bileşenlere yatırım yapıp hafif kullanım için tasarlanmış bir anakart almanız yanlıştır. Benzer şekilde orta düzey oyun bilgisayarları için de en pahalı anakarta ihtiyacınız yoktur.
RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Sıra RAM’de olduğuna göre bilmeniz gereken ilk şey, fazla RAM’in her zaman çok da gerekli olmadığıdır.
Açık bir şekilde konuşmak gerekirse daha hızlı bir işlemcinin ya da daha hızlı bir ekran kartının aksine, daha fazla bellek her zaman daha iyi performans anlamına gelmez. Tıpkı teknolojinin her yerinde geçerli olduğu gibi burada da artan, sabit ve azalan getiri söz konusudur.
Hemen yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha hızlı bir ekran kartı grafik performansını iyileştirebilir ve daha hızlı bir işlemci, özellikle işlemci tabanlı oyunlarda, işlem hacmini artırabilir. Nitekim daha hızlı bir depolama birimi de oyunların yükleme sürelerini önemli ölçüde düşürebilir.
Ancak RAM farklıdır.
Evet, DDR4 RAM hali ile DDR3 RAM modellerinden daha hızlıdır. Yine de söz konusu şey oyunlar olduğunda aradaki fark önemsemek istemeyeceğiniz derecede düşüktür.
16 GB DDR3 RAM ile 16 GB RAM DDR4 RAM arasında tabii ki ikincisi daha iyidir. Öte taraftan 16 GB DDR3 RAM ile 8 GB DDR4 RAM arasında daha iyi olan ilkidir.
Açıkçası belleğinizin ne kadar hızlı olduğuna değil, genel anlamı ile gerçekten ‘ne kadar’ olduğuna odaklanmalısınız.
Bilgisayarınızda çalıştırdığınız programlar, bazı verileri depolama birimine yazmadan önce RAM’de tutmak ister. Burada oyun dosyalarının tamamından bahsetmiyorum. Bu sayede o dosyalara ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde geri çekmek mümkün olacaktır.
Bu nedenle yeterli miktarda belleğe sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Tabii ‘yeterli miktar’ ihtiyaçlarınız ile ilgilidir. Temel işlemler için kullanılacak bir bilgisayarda 4 GB RAM yeterli olabilirken, veri tabanları ya da sanal makineler gibi güçlü işlemler için 32 GB RAM dahi yetmeyebilir.
Günümüzde modern oyunlar en az 8 GB RAM istiyor. Öte taraftan önerilen bellek miktarının ise genellikle 12 GB RAM olduğunu görüyoruz. Yani her şeye hazır olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız 16 GB RAM ve 24 GB RAM arasından bir tercih yapabilirsiniz. Muhtemelen 32 GB RAM ve 64 GB RAM çoğu durumda gereksiz olacaktır.
Bu noktada RAM almak için ciddi paralar ayırmayı düşünmek yerine daha iyi bir ekran kartı ya da daha iyi bir işlemci almayı düşünebilirsiniz. Sonuç olarak bellek, sonrasında yükseltilmesi en kolay olan bileşenlerden birisidir. 16 GB RAM yeterli gelmeyecek olursa bunu ilerleyen dönemlerde kolayca artırabilirsiniz.
Ayrıca bellek alırken çift yapılandırma kullanmanız daha doğru bir seçim olacaktır. Yani 16 GB RAM’i tek bir slot olarak değil, iki adet 8 GB RAM ile uygulamak veri aktarım hızını daha aktif bir şekilde yönetmenize yardımcı olur.
HDD / SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Bu noktada her şey paranıza ve bütçenize bakıyor. Günümüzde SSD fiyatları gerçekten erişilebilir düzeylere indi ve bu noktada tüm sisteminizi SSD üzerine kurmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede yüklenme hızları ciddi derecede kısalacaktır.
Alışverişiniz sırasında karşılaşacağınız iki farklı SSD tipi bulunur.
- 2,5″ SSD: Bu varyant, muhtemelen hepinizin aşina olduğu SSD tipidir. Tıpkı geleneksel sabit sürücüler gibi SATA 3.0 bağlantısı kullanırlar ve güç kaynağından harici güce ihtiyaç duyarlar.
- M.2 NVMe SSD: Bu varyant ise anakarta yerleştirilir ve tipik olarak 2.5″ modellere nazaran çok daha pahalıdır. Bunun en büyük nedeni ise gerçekten ciddi oranda veri aktarım hızına sahip olmalarıdır.
Hemen yukarıda da bahsettiğim gibi yapabilirseniz tüm sisteminizi, yapamazsanız da en azından işletim sistemini bir SSD depolama birimine kurmanızı tavsiye ederim.
Güç Kaynağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Güç Kaynağı ya da PSU, herhangi bir bilgisayarın en kritik parçalarından birisidir. Kendisi, bilgisayarınızdaki tüm bileşenlere güç sağlar ve kötü ya da hatalı bir seçim her şeyi berbat edebilir.
Bilgisayarınız yeterli seviyede güç alamazsa, ortaya çıkabilecek birkaç farklı kötü senaryo var. Örneğin sisteminiz önyükleme yapmayabilir, tüm sistem kararsız hale gelebilir ya da enerji talebi kapasiteyi aştığında bilgisayarınız kapanabilir. Öte taraftan kararsızlık, pahalı bileşenlerinizi bir çöp haline de getirebilir.
Neyse ki iyi bir güç kaynağı seçmek için ayrıntılarda boğulmanıza gerek yok.
Bir PSU alırken, onun ne kadar güç sağlayabileceğini Watt yolu ile ölçeriz. Bu noktada en iyi kural, beklenen çıktıdan yüzde 25 daha güçlü bir güç kaynağı satın almaktır.
Yani bilgisayarınızdaki bileşenlerin maksimum 400W çıktı sağlayacağını düşünüyorsanız, 500W ya da 550W PSU satın almak daha doğru olacaktır. Bu sayede hem kararsızlık sorunlarını engellemiş olursunuz, hem de gelecekteki yükseltmelere karşı olası sorunların önüne geçmiş olursunuz.
Sisteminizdeki bileşenlerin ne kadar çıktı üretebileceği konusunda kesin bir fikriniz yoksa Outer Vision ya da New Egg araçlarından yardım alabilirsiniz.
PSU satın alırken Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Titanyum gibi farklı metallerden 80 Plus derecelendirmesine sahip olduklarını göreceksiniz. Ayrıca önünde herhangi bir metal ismi taşımayan 80 Plus derecelendirmeleri de bulunuyor.
Kısa bir şekilde bunlar, verimlilik ve güvenilirlik derecelendirmeleridir.
80 Plus, bir güç kaynağının %20, %50 ve %100 yüklerde en az yüzde 80 oranında verimlilik sunduğu anlamına gelir. Bu, 500W 80 Plus sertifikalı bir güç kaynağının tam yükte en fazla 625W çekeceği anlamına gelir.
Görece düşük maliyetli prim ve sağladıkları avantajlar nedeni ile 80 Plus derecelendirmesine uygun bir güç kaynağı almanızı tavsiye ediyorum.
Burada verimlilik açısından bir sıralama yapmak gerekirse standart 80 Plus derecelendirmesi, liste içerisindeki, en az verimliliği, 80 Plus Titanium derecelendirmesi ise liste içerisindeki en yüksek verimliliği sunar.
İster yeni bir bilgisayar satın alın, isterseniz de eski bir güç kaynağını değiştirin; dikkate alınması gereken önemli bir nokta daha var:
Modüler, Yarı Modüler ve Modüler Olmayan PSU.
- Modüler güç kaynağına hiçbir kablo takılı değildir ve genellikle ‘tamamen modüler’ olarak adlandırılırlar. Bu tip güç kaynaklarını satın alanlar, istedikleri kabloları ihtiyaçlarına göre bağlar.
- Yarı Modüler güç kaynağı çıkarılamayan bir dizi kablo ile gelir. Bunlar genellikle 24 pimli güç kablosu, işlemci için güç konnektörü ve diğerleri gibi temel unsurlardır. Bunda da ihtiyaç duyduğunuz her şey, tıpkı modüler bir tedarikte olduğu gibi konumlandırılabilir. Yarı Modüler olan güç kaynakları genellikle ‘modüler’ ya da ‘yarı modüler’ olarak adlandırılır.
- Modüler Olmayan ise tüm kabloların kalıcı olarak güç kaynağına bağlı olduğu kaynaklardır.
Tercihen tanınmış bir markadan güç kaynağı satın almak, arızalara ve performansa dayalı sorunların önüne geçmede önemli bir unsurdur. Bu noktada Corsair, EVGA, Cooler Master ve Thermaltake gibi tanınmış şirketlerden satın almak, uzun vadeli olarak daha güvenli bir bahis olacaktır.
Kısaca gördüğünüz gibi bir bilgisayarın güç kaynağı konusunda ciddi takıntılara sahip olmanıza ve ayrıntılarda boğulmanıza gerek yok. Birkaç önemli konuyu sağlama alarak uzun yıllar rahat kullanım elde edebilirsiniz.
Bilgisayar Toplarken Yapılan Hatalar Neler?
- Hata 1- Uyumsuz Donanım Satın Almak
- Hata 2- İşlemciyi Yanlış Kurmak
- Hata 3- İşlemci Güç Bağlantısını Unutmak
- Hata 4- İşlemci Soğutucusunu Takmamak
- Hata 5- İşlemci Soğutucusunun Kapağını Unutmak
- Hata 6- RAM’i Yerleştirememek
- Hata 7- Monitörü Anakarta Takmak
Bu konuda ayrı bir blog yazımızda bahsetmiştik ancak burada da tekrar etmekte önemli bir fayda var. Şimdi oyuncuların sistem toplarken yaptığı bazı hatalara daha yakından göz atacağız ve bu sayede sizin bu hatalardan uzak kalmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.
1- Uyumsuz Donanım Satın Almak
Kendi sisteminizi oluştururken yapabileceğiniz en yaygın hatalardan birisi, uyumsuz donanımlar satın almaktır.
Örneğin işlemciniz anakartınız ile uyumlu olmayabilir ya da anakartınız satın aldığınız depolama birimini desteklemiyor olabilir. Her ne olursa olsun uyumsuz donanım satın almak, satın al butonuna basmadan önceki ufak araştırmalarla önlenebilir.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey, bileşenlerin birlikte çalışıp çalışmayacağı hususu değil. Benzer şekilde donanımların fiziksel boyutlarından güç tüketimlerine ve hatta çalıştırmak istediğiniz depolama sürücülerinin miktarına kadar sisteminizi bir bütün olarak ele almalısınız.
Yapabileceğiniz en mantıklı şey, internette yer alan sistem toplama araçlarından faydalanmak olacaktır. Bu araçlar seçtiğiniz bileşenlerin birbirleri ile uyumlu olup olmadıklarını, genellikle hatasız bir şekilde, sizlere gösterirler.
2- İşlemciyi Yanlış Kurmak
Bu madde belki size garip gelecektir ancak hatanın yaygınlığı, hiç de azımsanamayacak kadar büyük.
Pek çok kullanıcı işlemcinin hangi yönde, nasıl kurulması gerektiği konusunda herhangi bir fikre sahip değil. Kutunun içerisinden çıkan kılavuzları okumadığımız sürece de hiçbir şey süper şekilde net olmayacak.
Öte taraftan işlemcinin hangi yönde kurulacağını anlamak ve öğrenmek gerçekten çok kolay. Tüm işlemcilerin bir köşesinde, bir tür işaret bulunur. AMD işlemciler söz konusu olduğunda bu genellikle sol alt köşede yer alan bir altın ok simgesidir.
Bu işaret, anakartınızın işlemci soketindeki işaret ile aynı noktaya oturmalıdır.
3- İşlemci Güç Bağlantısını Unutmak
Son derece yaygın olan bir diğer hata da işlemcinin güç bağlantısını unutmaktır. Bu o kadar sık yaşanır ki, ilk defa sistem toplayanların neredeyse yarısı ilk deneyimlerinde bu sorunla karşılaşacaktır.
Eğer bu sen isen, kötü hissetmene gerek yok.
İşlemcinin güç bağlantısı, anakartın sol köşesinde yer alır. Eğer onu güç bağlantısı ile eşleştirmezseniz, bilgisayarınızı çalıştırmayı denediğinizde çalıştıramayacaksınız.
4- İşlemci Soğutucusunu Takmamak
Yine pek çok kullanıcının karşılaştığı yaygın sorunlardan birisi de işlemcinin soğutucusunu takmayı unutmaktır. İşlemciyi yerleştiriyorsunuz ve soğutucunuzu kilitliyorsunuz.
Ama muhtemelen içinde ya da çevresinde bulunan güç bağlantısını unuttunuz.
İşlemcinin soğutucu bağlantısını, anakartın işlemci soketinin yanında bir yerlerde bulacaksınız. Her anakartta konumu farklı olabilir ancak kesinlikle oralarda bir yerlerde olacak.
Muhtemelen cpu_fan tarzı bir simge ile işaretlenen bu bağlantıyı tamamlamayı ihmal etmeyin.
5- İşlemci Soğutucusunun Kapağını Unutmak
İşlemci soğutucularında yer alan küçük, şeffaf, plastik bir parça olduğunu biliyor musunuz? Yapmadıysanız, bunu çıkarttığınızdan emin olmak adına soğutucuyu kontrol edin.
Bu plastik yalnızca kötü soğutmaya neden olmakla kalmaz, en kötü senaryoda eriyebilir ve anakartınıza zarar verebilir. Bu nedenle her şeyin uygun şekilde tamamlandığından emin olun.
6- RAM’i Yerleştirememek
Kullanıcıların büyük bir kısmı RAM’i yanlış yerleştirmeye ya da tam olarak oturtmamaya bayılır.
Tıpkı işlemciyi yerleştirir gibi, RAM’in yerleştirilmesinde de belirli kurallar vardır. Pinlere yakından göz atarsanız 40 / 60 benzeri bir dağılımın olduğunu görürsünüz.
RAM’inizi bu dağılıma uygun olarak oturtmanız gerekir aksi durumda hem pinlere hem de belleğinize zarar verebilirsiniz. Ayrıca doğru bir şekilde yerleştirmiş olsanız dahi tam olarak oturup oturmadığından emin olmalısınız.
7- Monitörü Anakarta Takmak
Son olarak en can sıkıcı sorunlardan birisi de monitörü anakarta bağlamaktır. Halbuki doğru yer ekran kartı olacaktı. Bu nedenle monitörünüzü nereye bağladığınızı iki kez kontrol edin.
Bu hatalardan birisini ya da birkaçını yaptıysanız, kendinizi kötü hissetmeyin. Herkes bir yerden başlar ve ilk deneyiminizde hata yapmanız neredeyse kaçınılmaz bir olaydır
Alternatif Seçenek: Hazır Sistemler Kullanın!
Bu yazımızda bir sistem toplamanın en ince ayrıntılarını sizler için özetledik ancak yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, bu süreç herkes için biçilmiş kaftan değil.
Aylık olarak güncellediğimiz sistem tavsiyeleri yazımızda üç farklı fiyat noktasından öne çıkan bazı sistemleri bir araya getiriyoruz.
Bilgisayar toplamak için çok fazla bileşen var ve bu harika bir şey. Öte taraftan aynı zamanda kafanızın karışmasına da yol açabilir. Neyse ki sizler için modern trendleri takip ediyoruz ve bu sayede fiyatına değer bilgisayarlar toplayabilmek için nelere ihtiyacınız olduğuna yönelik bazı fikirlerimiz var.
Sizler için oluşturmuş olduğumuz bilgisayar toplama rehberi yazımızın sonuna gelmiş olduk. Peki siz, bu rehberimizde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu bilgiler işinize yaradı mı ve rahat bir şekilde kendi sisteminizi toplayabildiniz mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.