El konsollarına yönelik geçmişim birçoğunuz gibi benim de PSP ve PS Vita ile olmuştu. Döneme başlangıçta devrim yaratarak giren bu el konsolları piyasada beklediğim kadar tutunamasa da nasıl ki telefonlar giderek küçülerek ceplerimize kadar girdiyse, günün birinde bilgisayarların ve oyun konsollarının da aynı kaderi paylaşacağından emindim. Yine de özellikle en şaşaalı PS Vita dönemini ele aldığımızda bu beklentimin gerçekleşmesi sandığımdan da uzun sürdü. Birçok farklı marka bu alana yatırım yapmayı denese de hiçbiri Nintendo’nun yakaladığı başarıyı yakalayamadı. Elbette Nintendo ve sahip olduğu kütüphane birçoğumuzu tatmin edecek ve konsolu ellerimizden düşürmeyecek kadar çekici gelmemişti. Yine de bu başarının diğer markaları bu alana iteceği de aşikârdı.
Bu noktada en azından global çapta başlangıç pimini Steam Deck çekti. Duyurulmasıyla birlikte yıllardır sayısız oyunla doldurduğumuz ancak iş ve hayatın meşguliyetinden oynamaya fırsat bulamadığımız oyunlara teker teker şans vereceğimiz, ister okulda ister evde ister toplu taşımada, aklınıza gelebilecek her noktada tek tıkla her oyuna ulaşabilecek olma hissi benim gibi birçok kişiye de çepeçevre sardı. Steam Deck’i takriben aralarında Ayaneo, OneXPlayer gibi markaların da bulunduğu irili ufaklı birçok şirket bu alana yatırım yapsa da tıpkı her yeni teknolojide olduğu gibi maliyetlerin fazlalığı bu cihazların ulaşılabilir yapmaktan çok uzak fiyat etiketleriyle piyasaya sürülmesine neden oluyordu.
En nihayetinde geride bıraktığımız 1.5 senelik süreçte sektörün hâkimi Steam Deck olsa da maliyetleri fiyat etiketine yansıtmayacak derecede güçlü birkaç markanın pazarı tek başına Steam Deck’e bırakmayacağından da emindik. Elbette beklenen oldu ve ASUS geçtiğimiz Nisan ayında resmî olarak ROG Ally’ı tanıttı. Peki, sahip olduğu işlemcisiyle günümüz yeni nesil konsollarına bile taş çıkartacak güçte olan ROG Ally, Steam Deck’i tahtından edebilecek kadar güçlü mü? Fiyat etiketi göz önüne alındığında artık tercih ibresi ROG Ally’dan yana dönecek mi? ASUS bu soruları yanıtlayabilmemiz için bir adet ROG Ally sağladı ve bu sayede sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla ASUS ROG Ally inceleme yazımız yayında!
ASUS ROG Ally İnceleme
Yaklaşık 2 aydır Steam Deck kullanıyorum ve geçmişteki beklentilerimin sonunda karşılandığı hissini Steam Deck ile aldım. Evet, övüleceği kadar eleştirileceği noktası olsa da global çapta yeni diyebileceğimiz bu pazarın öncüsü olmanın kolay olmadığını da kabul etmek gerek. Steam Deck bu noktada yapılmamışı bu denli başarılı yapmasıyla bana kalırsa oldukça başarılı 1.5 yıl geçirdi ancak tahtını devretme vakti geldi… mi? Önden söyleyeyim, elbette hayır. Tabii bunun nedenlerini birçok farklı konuda ROG Ally’ı inceleyerek ve değerlendirerek açıklamak gerekiyor.
İlginizi Çekebilir: Diablo IV İnceleme
ROG Ally’ın duyurulması ve elime ulaşmasıyla birlikte cihazı incelemek için elime aldığım ilk andan itibaren vermem gereken bir karar vardı. Ya Steam Deck’imi satıp artık kendisiyle vedalaşacak ve daha güçlü bir donanıma sahip ROG Ally’a geçecektim, veyahut Steam Deck’ime sadık kalacaktım. ROG Ally ile geçirdiğim birkaç günün ardından anladım ki bu o kadar da basit verilecek bir karar değil.
ROG Ally Teknik Özellikleri
AMD’nin yepyeni Ryzen Z1 serisi işlemcileriyle birlikte gelen ROG Ally, oldukça güçlü bir RDNA 3 grafik destekli el bilgisayarı olarak karşımıza çıkıyor. Zero Gravity adı verilen termal sistemi ve çift fan tasarımıyla olabildiğince sessiz çalışma garantisi veren ROG Ally en nihayetinde bir el bilgisayarı tanımıyla karşımıza çıkıyor olsa da tıpkı bir el konsolu gibi kullanmanıza olanak tanıyacak Armory Crate SE yazılımına sahip. Bu yazılım ile neler yapılabildiğine de incelemenin ilerleyen kısımlarında yer vereceğim.
Özellikle üzerine düşüldüğünü ve sayısız testten geçtiğini düşündüğüm konforlu ve ergonomik tasarımı, üst düzey FreeSync Premium özellikli Full HD 120Hz ekranla birleştirilmiş.
8 çekirdek 16 thread’lık 24MB belleğe sahip ve 5.10 Ghz hızlara ulaşabilen Z1 Extreme işlemci ile piyasaya sürülen ROG Ally’ın standart Z1 işlemcili versiyonları da ilerleyen aylarda raflardaki yerini alacak. Bu işlemciye ek olarak RDNA 3 teknolojisini benimseyen ve günümüz yeni nesil konsollardan daha güçlü 8.6 Teraflopsluk bir APU bulunuyor. Kablosuz 9-30, kablo ile neredeyse 40W TDP gücüne kadar ulaşabilen ROG Ally’nin ekranı Gorilla Glass Victus ile korunuyor.
16 GB RAM ile gelen cihaz Steam Deck’in aksine yalnızca 512 GB’lık SSD seçeneği ile piyasaya sürülürken ses konusunda da oldukça iyi iş çıkarıyor. Yapay zekâ gürültü engelleyici teknolojisine sahip olan cihaz aynı zamanda Hi-Res sertifikasına sahip ve Dolby Atmos özelliklerini de destekliyor. 608 gram ağırlığıyla Steam Deck’e kıyasla oldukça hafif olan cihaz, satın aldığınız takdirde 3 aylık Xbox Game Pass Ultimate üyeliği sağlıyor.
Tasarım ve Tuş Düzeni
Özelliklerin sağladığı performanslara detaylı olarak gireceğiz ama öncesinde ROG Ally’ın tasarımı ve üzerinde bulunan fiziksel tuşlar ve girişlerden söz edeceğim. Klasikleşen YXAB ve L1 L2 R1 R2 tuşlarına sahip olan ROG Ally’ın hemen arka yüzünde Steam Deck’in aksine yalnızca 2 kontrol tuşu yer alıyor. M1 ve M2 olarak adlandırılan bu tuşlar gerektiğinde oyun içi kullanım seçeneklerine atama yapılabiliyor. Steam Deck’e kıyasla daha hassas olduğunu hissettiğim analog ve YXAB tuşlarının malzeme kalitesi nedense zayıf hissettirdi, öyle ki gerek Reddit’te gerek forumlarda bu tuşlarla ve analogla ilgili sorun yaşayan bazı kişiler olduğunu gördüm. 2 aylık süreçte Steam Deck’te geçirdiğim sürede analog ve tuşların daha tok ve kaliteli hissettirdiğini söyleyebilirim.
Bağlantı noktalarını tasarımda üst kısıma taşıyan ROG Ally’da bir adet kulaklık jak girişinin yanı sıra MicroSD girişi, ASUS’un ayrıyetten satacağı harici bir GPU girişi, güç tuşu, ses açma kapama tuşları ve iki adet fan ızgarası bulunuyor. Güç tuşu tıpkı telefonlarda olduğu gibi bir parmak izi sensörüyle birlikte geliyor, bu sayede ROG Ally’ı Windows PIN’i ile değil, parmak izinizle de açmanız mümkün.
Öndeki iki analog dâhili RGB aydınlatma ile geliyor ve bu aydınlatmalar ileride detayına ineceğim Armory Crate SE yazılımı üzerinden dilediğiniz gibi ayarlanabiliyor. Özellikle oyun oynarken daha yüksek performansı tercih ettiğinizde otomatik olarak kapatıladabiliyorlar.
Ekran
ROG Ally gibi muadillerine ve günümüze kıyasla üst düzey donanıma sahip bir cihazın elbette üst düzey özellikli bir ekrana ihtiyacı bulunuyor ve ROG Ally, yalnızca birkaç yıl öncesine kadar kendi boyutundan kat kat fazla oyun dizüstü bilgisayarlarına rakip olabilecek teknik özelliklere sahip.120Hz yenileme hızına ve FreeSync Premium desteğine sahip 1080p dokunmatik panele sahip 7 inçlik ekranında oyunlar hiç olmadığı kadar kaliteli ve canlı görünüyor.
Ekranda bulunan FreeSync Premium desteği sayesinde ortalama 30-40 FPS gibi nispeten daha düşük kare hızlarında bile görüntüde herhangi bir yırtılma yaşanmıyor ve bu değerlerin daha üzerinde bir performans aldığınızı hissettiriyor. 7ms’lik tepki süresi de muadillerine kıyasla oldukça hızlı bir tepki süresi iken, renklerin ve ekranın canlılığı, PC’nizin monitörüyle yan yana kıyasladığınızda ne kadar kaliteli olduğunu gözler önüne seriyor.
Steam Deck tarafında da bizleri 7 inç bir ekran karşılıyor olsa da tercih edilen 1280×800 çözünürlüğe kıyasla ROG Ally’daki 1920×1080 çözünürlük daha fazla piksel ile daha net görüntü sağlamayı başarıyor. Ekrandan bahsetmişken, dokunmatik noktasında da ROG Ally oldukça başarılı. Günümüzün üst düzey segmentindeki tabletler kadar kaliteli bir dokunmatiğe sahip olan ROG Ally bu alanda da en yakın rakibi Steam Deck’e kıyasla bir adım önde.
İlginizi Çekebilir: CONVERGENCE: A League of Legends Story İnceleme
500 nit parlaklığa sahip ekran açık hava gibi zorlu ve daha parlak ortamlarda bile ekranın net bir şekilde görüntülenmesini sağlarken, Steam Deck’te parlamaya karşı korumaya sahip bir ekran için ne yazık ki 512 GB modelini satın almanız gerekiyor. Bunların yanı sıra ROG Ally’ın ekranı günlük aşınma ve yıpranmaya karşı Gorilla Glass Victus ile korunuyor.
Ağırlık ve Ses Kalitesi
ROG Ally, üst düzey özellikleri Steam Deck’e kıyasla çok daha az ağırlıkta sunarken, bunu çok daha konforlu ve ergonomik bir şekilde sağlıyor. 2 aydır gerek yatarak gerek uzanarak Steam Deck’i fazlasıyla kullandım ve sanıldığı kadar ağır olmadığını söylesem de yer yer uzun süreli kullanımlarda ağırlığından veya tasarım yapısından olsa gerek, tutuşumu ve kullanımımı değiştirmem gerektiğini hissettim. ROG Ally’da ise aynı uzun süreli kullanımlarda çok daha rahat hissettiğimi fark ettim. Gerek köşede kullanılan oval yapı, gerek tercih ettiği malzeme ROG Ally’ı hem ağırlık hem de konforda bir adım öteye taşıyor.
Ancak yine ağırlık başlığı altında değinmek istediğim bir husus var. Bu tür el cihazlarını elbette yalnızca evde kullanmıyoruz, keza bu amaçla da üretilmediler. Bu noktada sürekli yanımızda taşıyacağımız bir cihazın hem ekranını hem de tuş ve analog yapısını korumak için kendine has bir çantası olması gerekiyor. Steam Deck en düşük modelde bile gerçek anlamda kaliteli ve korunaklı bir çanta sağlarken ROG Ally’ın çantayı harici olarak ücretli satması hanesine kesinlikle büyük bir eksi yazdırıyor.
Steam Deck’i ilk elime aldığım ve kullandığım süre boyunca en çok övdüğüm noktalardan biri kesinlikle ses kalitesiydi. ROG Ally beklentimin çok üzerinde bir ses kalitesiyle bu noktada da çıtayı inanılmaz bir seviyeye çıkarmış. ROG Ally, sadece %40 seste bile âdeta bir odayı inletebilecek kadar iyi ve bir o kadar kaliteli bir ses sistemine sahip.
Kullanım ve Avantajlar
Bu başlık kanımca ROG Ally için en önemli ve en çok detaya girmeyi planladığım başlık olacak. Steam Deck, gerek oyunları optimize çalıştırmak için ekstra shader indirmesi gerek platformuna özgü özellikler barındırmasıyla el konsolu tabirine daha yakın olsa da bu iki cihaz da el konsolu değiller. Steam Deck, Linux tabanlı SteamOS işletim sistemiyle gelirken, ROG Ally ise Windows 11 ile geliyor. Linux hepinizin bildiği üzere oyun ve programlar açısından uyumluluk problemleri yaratan bir platform olsa da bu noktada Valve oyunları Linux üzerinden Proton katmanıyla oynatıyor. Bu katman elbette pek çok harici yazılım da da işe yarıyor ancak Steam dışı oyun mağazaları olan Epic Games, Battle.net ve GOG gibi uygulamaları kurmak ve bu kütüphanelerdeki oyunlarınıza erişmek için harici birkaç detaylı adımı uygulamanız gerekiyor. Ayrıca Game Pass’i Steam Deck’te kullanmanız için de Windows işletim sistemi kurmanız gerekiyor. Steam Deck’te harici bir MicroSD veya mevcut SSD üzerine Windows 11 kurmanız mümkün olsa da oyunlar SteamOS’ta olduğu kadar iyi performans sağlayamadığından bu noktada Valve’ın ne denli başarılı bir iş çıkardığını da görebiliyoruz.
ROG Ally’ın kullanımda sağladığı en büyük avantaj da burada ortaya çıkıyor. Windows 11 ile gelen ROG Ally tıpkı bilgisayarınızda olduğu gibi her türlü uygulama ve mağaza ile uyumlu bir şekilde çalışıyor. Elbette Game Pass’i kullanabildiğiniz gibi cihaz kutudan 3 aylık Game Pass hediyesi ile birlikte geliyor.
İşlemcisinin gücü sayesinde ROG Ally’ı gündelik işlerinizde bir monitöre bağlayarak da kullanmanız mümkün. Gerek kurgu gerek tasarım gibi işlerinizde de ROG Ally’ı taşınabilir bir PC olarak kullanabiliyorsunuz. Üst kısmında bulunan harici GPU girişi mevcut ekran kartları için destek sunmasa da ASUS’un taşınabilir XG Mobile ekran kartını bağlayarak da kullanabiliyor ve performansınızı daha da yukarıya taşıyabiliyorsunuz.
İlginizi Çekebilir: Redfall İnceleme
Her açıdan özgürlük sunmasıyla Windows 11’in sayısız avantajı kadar bir takım dezavantajları da var. Doğrudan yükleyip oyuna dalmak istediğiniz noktada Steam Deck tam olarak isteneni en optimize ayarlarla birlikte önünüze sunarken, ROG Ally’ı ilk açışınızdan itibaren Windows’tan kontrolcülere, kontrolcülerden Armory Crate yazılımlarına kadar pek çok noktada sayısız güncelleme yapmak gerekiyor. Elbette birçoğu tek seferlik olduğundan can sıkıcı gelmeyebilir ama bu konuda da cihazın kendisini daha çok bir el bilgisayarı olarak hissettirdiğini söylemem gerek.
Performans
Z1 Extreme, en büyük rakibi Steam Deck’in RDNA 2 mimarisine performans anlamında önemli ölçüde fark atsa da bu durumun bu kadar kolay özetlenmesi mümkün değil. Genel testlerin ortalaması göz önüne alındığında Steam Deck’e kıyasla %10 ila %20 civarında performans artışı sağlayan ROG Ally’ın, iki cihaz kıyaslandığında temelde daha büyük farklar sağlaması gerekirken bu farkı sağlayamamasına neden olan bir dizi etken bulunuyor.
ROG Ally’da oyunları daha yüksek çözünürlükte, daha yüksek ayarlarda ve daha yüksek yenileme hızında oynamanız mümkün. Keza dilerseniz bunları doğrudan oyun esnasında bile değiştirebileceğiniz bir Armory Crate SE yazılımı bulunuyor. ROG Ally en iyi performanstan daha az güçte nispeten daha az performansa kadar, birbirleri arasında kullanım türünüze göre değişiklik yapabileceğiniz, TDP olarak bildiğimiz bazı güç seçenekleri sunuyor.
Peki nedir bu TDP? Türkçesi Isıl Tasarım Enerjisi olan TDP, bir bilgisayarın soğutma sisteminin başa çıkabileceği azami enerji miktarı olarak tanımlanıyor. Güç ölçüsü olarak kabul ettiğimiz TDP, Watt değeri ile ölçülüyor. Yalnızca 15W ve altını sunan Steam Deck’in aksine ROG Ally, 9W’lık bir sessiz mod, 15W’lık bir performans modu ve 25W’lık bir turbo modu sunuyor. Bunların yanı sıra ROG Ally’ı şarjda kullandığınızda cihazın güç tüketimini 30W’ın üstüne çıkaran yeni bir mod daha açılıyor. İşin özü, cihazın daha yüksek W değerlerinde çalışması, oyunları daha yüksek çözünürlükte işleyebilmeniz ve daha iyi kare hızı değerleri alabilmeniz anlamına geliyor.
ROG Ally ile Steam Deck’i performans anlamında kıyaslamanın basit olmadığını söyleme nedenim bu gibi temellere dayanıyor. Steam Deck 800P çözünürlükte görüntü işlerken, ROG Ally’ın ekranı 1080P çözünürlüğe sahip. Temelde birbirlerine yakın kare hızı elde ettikleri noktalar olsa bile ROG Ally bunu daha yüksek çözünürlükte yaptığından performans açısından önde, öyle ki çözünürlüğü düşürerek Steam Deck’in çözünürlüğünde daha iyi kare hızları elde edebiliyorsunuz ancak ekranın native yani doğal çözünürlüğünün altına inmek, görüntü kalitesinden feragat etmeniz gerektiği anlamına geliyor.
Burada sorulması gereken soru şu, her iki cihazda da 7 inçlik bir ekran varken ROG Ally’ın 1080P çözünürlüğü tercih etmesi doğru bir karar mı? Bu nokta bu iki cihazın performans kıyasında üzerinde durulması gereken en önemli nokta ve ben 1080P çözünürlük yerine bu boyutta bir ekran için biraz daha düşük çözünürlüğün çok daha iyi performans sağlayacağından tercih edilmesini beklerdim.
Tüm bu performans kıyaslarının yanı sıra Steam Deck maksimum 15W güçte çalışabildiğinden, ROG Ally ile tam kıyasını elde etmek adına her iki cihazı da 15W güçte test ettim ve sonuç oldukça şaşırtıcıydı. ROG Ally’ın üst düzey işlemcisi daha yüksek güçlerde çalışmaya optimize edilmiş olmalı ki, 15W ve altı güç tüketiminde Steam Deck’in performans anlamında çok daha iyi sonuçlar verdiğini gördüm.
Pil Ömrü ve Sıcaklık
ROG Ally’ın üst düzey performansını sağlarken feragat ettiği noktalardan biri de pil ömrü. Şarja takılı değilken ulaşabildiği maksimum 25W güçte çalıştığında AAA oyunlarda pili ne yazık ki 1 saat bile dayanmıyor.
ROG Ally daha düşük güçte çalıştığı senaryolarda da Steam Deck’e kıyasla nispeten daha az pil ömrü sunuyor. Örneğin Steam Deck’in varsayılan gücü olan 15W’da çalıştırıldığında hemen hemen birbirlerine yakın pil süreleri sunsalar da Steam Deck hem daha iyi performans hem de daha iyi pil süresi sunmayı başarıyor.
ROG Ally üst düzey özellikleriyle yüksek performans sunuyor ancak sıcaklık konusunda uzun süreli kullanımlar için sorun yaratabilecek bazı problemlere sahip. Steam Deck’te birçok farklı oyun ve grafik ayarında 80-85 dereceleri nadiren görürken, ROG Ally da daha ilk günden 95-97 derece sıcaklıklar gördüm.
İlginizi Çekebilir: STAR WARS Jedi: Survivor İnceleme
ROG Ally’ın fanları Steam Deck’e kıyasla nispeten daha sessiz olsa da gerekli soğutmayı yapmakta zorlandığını düşünüyorum. Otomatik fan kontrolü de zaman zaman gecikmeli çalıştığından birçok farklı oyun testinde fanların birkaç dakika gecikmeli devreye girdiğini ve o süreçte cihazın 95 dereceyi aşkın sıcaklıklara maruz kaldığını gördüm. Bu kısa vadede sorun olarak görülmeyebilir ancak uzun vadede pek sağlıklı değil.
Armory Crate SE
ROG Ally yukarıda bahsettiğim TDP ayarından ekran çözünürlüğüne, gerçek zamanlı performans bilgilerinden FPS sınırlayıcısına kadar pek çok farklı ayara tek tuşla ulaşabileceğiniz Armory Crate SE isimli yazılımı kullanıyor.
Armory Crate SE sayesinde gerek oyun esnasında gerek oyundan önce analoglarda bulunan RGB’lerin renklerini değiştirebiliyor veya renk geçişlerini ayarlayabiliyorsunuz. Pil tüketimine bağlı olarak kullanmak istediğiniz performans modunu seçebildiğiniz gibi oyun içi kare hızı, sıcaklık ve işlemci kullanımı gibi değerleri açıp kapatabileceğiniz alan da yine burası. Yine aynı şekilde tüm bunları bir araya derleyeceğiniz komut merkezinde bulunacak özellikleri de buradan düzenleyebiliyorsunuz.
ROG Ally’ın el bilgisayarı havasından el konsoluna geçişi de yine Armory Crate SE ile sağlanıyor. Cihazda yüklü olan her türlü uygulama ve oyunlar tıpkı bir konsol menüsü edasında Armory Crate SE’in oyun kitaplığı sekmesinde sıralanıyor. Denetim masası gibi araçlarla uğraşmadan doğrudan bu sekme üzerinden ROG Ally’da yüklü olan uygulama ve oyunlar üzerinde ayar veya kaldırma işlemlerini yapabiliyorsunuz.
Buglar
Her güzel şeyde olduğu gibi ROG Ally’ın da değinilmesi gereken kötü yanları mevcut. Günlük kullanımda da oyunlarda da ROG Ally’da buglarla karşılaşmama şansınız imkânsıza yakın. 2 ay gibi bir sürede bile en ufak bug rastlamadığım Steam Deck’ten ROG Ally’a geçişimde bu durum beni oldukça şaşırttı ancak bir bakıma da beklemiyordum desem yalan olur.
Öncelikle bu bugların temel kaynağı olduğundan doğrudan işletim sisteminden bahsetmemiz gerek. Windows, ROG Ally’ın başına gelebilecek en iyi olduğu kadar aynı zamanda da en kötü şey.
ROG Ally’ı ilk kez açmamın ardından Windows kurulumu sonrası Armory Crate hatası aldım ve daha ilk dakikalarımda RGB’nin renklerinde git geller yaşadım. Keza yine Armory Crate’in ilk kurulumu esnasında birkaç kez uygulama başlatılamadı hatasıyla karşılaştım. Tabii beni asıl sorunların bundan sonra beklediğinin farkında değildim.
Masaüstü kullanımı sırasında sanki analogların ölü noktasına ulaşmışcasına zaman zaman mouse’ta drop benzeri takılmalar yaşadım. Mouse sorunları bununla da kalmadı, zamanla daha da can sıkıcı bir hâl almaya başladı. Steam varsayılan olarak geniş ekran modunda çalışıyor fakat eğer masaüstü moduna geçmeyi denerseniz ne analogların ne de tuşların çalışmadığını fark edeceksiniz. İlginç bir şekilde ROG Ally’da Steam’i masaüstü modunda kullanmayı başaramadım.
Bunun yanı sıra oyun içi klavye gerektiren durumlarda klavye de yer yer düzgün çalışmıyor. Bu tip durumlarda analoglardan klavyeyi kullanabiliyor olmam gerekirken cihaz dokunmatik ekran üzerinden kullanmak zorunda bırakıyor.
ROG Ally uzun süre beklemede veya uyku modunda kaldığında siz tercih etmeseniz bile işlevlerini âdeta uykuya alıyor ve bu sürenin ardından herhangi bir eylem uyguladığınızda gerek komut gerek oyunun sesi bir süre gecikmeli olarak geliyor.
Sonuç: ROG Ally mı Steam Deck mi Tercih Edilmeli?
ROG Ally, Windows 11 işletim sistemine sahip olmasıyla gündelik işlerinizi de tıpkı bilgisayar kullanır gibi kullanarak yapmanıza olanak sağlıyorken, tamamen oyun amaçlı bir cihaz tercih ediyorsanız ROG Ally’ın tamamen “optimize edilebildiğini” söylemek güç. Bu, cihazın sloganında bulunan “Her oyunu oyna!” ifadesine bir karşıt görüş değil fakat konu stabilite ve optimize ise ROG Ally’ın bunu tam anlamıyla sunduğunu söyleyemeyeceğim.
Keza daha önce de belirttiğim üzere ROG Ally’da nispeten daha az güçte daha iyi çalışması beklenen oyunlar Steam Deck’te daha iyi çalışabiliyor çünkü Steam Deck bu durumu iki şekilde ele alıyor.
Birincisi, Valve’ın Windows oyunlarını SteamOS’ta çalışmasını sağlayan Proton adlı bir uyumluluk katmanı bulunuyor ve Proton sayesinde Valve geliştiricilere ihtiyaç duymadan oyunların performanslarını iyileştirebiliyor.
İkincisi ise Steam Deck doğrulama süreci. Valve, doğrulama sürecinde oyunların performanslarını Steam Deck’e optimize edebildiğinde bu oyunlara mağazada ve kütüphanede yeşil tik ekliyor. Bu özellikle de oyunların boyutlarının yüzlerce GB’lara ulaştığı bir dönemde oyunun elinizdeki cihazda nasıl çalışacağını anlamak için oldukça değerli. ROG Ally ise temelde bir Windows işletim sistemli bilgisayar olduğundan ASUS’tan oyunları bu cihazda çalışacak şekilde ekstra iyileştirme yapmasını beklememiz pek mantıklı değil. Yani ROG Ally sahibi birisi oyunun en stabil performansını türlü türlü grafik ayarı ve seçenekle deneyerek vaktini harcarken, Steam Deck sahibi birisi doğrudan oyuna dalabilir.
İlginizi Çekebilir: Resident Evil 4 İnceleme
Özetlemek gerekirse şahsen ROG Ally’ı bir oyun bilgisayarı iken Steam Deck’i PC oyunlarını çalıştıran bir konsol olarak yorumluyorum. Siz de ROG Ally hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.
İnceleme
ASUS ROG Ally
ASUS, üst düzey donanımı kendine has tasarımıyla birleştirerek el konsolları sektörüne yeni bir soluk kazandırmayı başarmış.
ARTILAR
- Üst Düzey Performans
- Hem İş Hem Oyun İçin Kullanım
- Ses Kalitesi
- Konforlu ve Ergonomik Tasarımı
- Ekran
EKSİLER
- Pil Ömrü
- Sayısız Buglar
- Analog ve Tuşların Kalitesi