Tencent CryTek ile satın alma görüşmelerine başladı. Ortaya çıkan son iddialara göre Çinli video oyun devi, Crytek’i tamamen satın almak için 350 milyon dolarlık ödeme yapmaya hazır.
Üç Türk kökenli kardeş tarafından Almanya’da kurulan oyun şirketi Crytek, bugüne kadar önemli işlerin altına imza atmıştı. Geliştirdikleri CryEngine ile birçok oyunun geliştirilmesine yardımcı olan şirket, kendi oyunlarını da yapıyordu. Özellikle Crysis serisi ile dünya çapında şöhret yakalayan stüdyo, son zamanlarda ise sıkıntılar içerisindeydi.
Son yıllarda mali sıkıntılar çeken ve birçok kere batacağı gündeme gelen Crytek, elindeki serileri satma yoluna gitmişti. Crytek UK ofisini ve Homefront serisini Deep Silver’a satan Crytek, biraz olsun düzlüğe çıkmıştı. Satış sonrasında Hunt: Showdown’ı piyasaya süren Crytek, ardından Crysis Remastered versiyonlarına odaklanmıştı.
Remastered projeleri ile mali yapısını düzelen Crytek, farklı bir haberle gündeme geldi. Almanya’nın ünlü gazetelerinden BILD, şirketin satılabileceği iddiasını gündeme getirdi.
İlginizi Çekebilir: Crysis Remastered Trilogy Çıkış Tarihi
Tencent Crytek Anlaşması Siyasi Kriz Yaratabilir
Crytek bugüne kadar oyun bölümüyle ön plandaydı. Buna rağmen şirketin askeri birçok anlaşma yaptığı da biliniyor. Özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin orduları için askeri simülasyonlar geliştiriyor.
Tencent ise 353 milyon dolar karşılığında Crytek’i tamamen satın almayı hedefliyor. Hatta Çinli şirketin bu satın almadan sonra Crytek’i, Tencent Avrupa olarak isimlendirileceği de söyleniyor.
Avrupalı siyasi bilimciler ise bu satın almaya Almanya’nın izin vermeyebileceğini dile getiriyorlar. Crytek tarafından ordular için geliştirilen simülasyonların önemine dikkat çeken uzmanlar, bunun risk oluşturabileceğini aktarıyorlar.
Satın alma görüşmeleri için her iki tarafa da ulaşan BILD, görüşme halinde olan iki şirketten de açıklama alamadıklarını söylüyor. Fakat aynı haberde, Crytek çalışanlarının askeri bilgilerin Çinli şirkete geçmesinden endişe duydukları da belirtiliyor. Her ne kadar Tencent, Çin merkezli bir şirket olsa da bağımsız olarak hareket ettiği biliniyor.
Daha önce Riot Games ve Supercell gibi oyun şirketlerine yatırım yapan Tencent, bu satın almalarda herhangi bir problem yaşamamıştı. Bu sefer işin içine askeri simülasyonlar girince ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.