Ekran Kartı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Seçilir? – Söz konusu şey oyun performansı olduğunda, genellikle kilit unsur olan ekran kartı hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bir araya getirdik.
Bilgisayar dünyasını sıfırdan keşfetmeye başladıysanız, farklı parçalara atıfta bulunmak için kullanılan terminoloji kafa karıştırıcı gibi gözüküyor olabilir.
Teknoloji #101 serimizin bu yazısında ekran kartları hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara daha yakından göz atıyoruz. Diğer yazılarımıza yukarıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ekran Kartı Nedir?
Kısa bir süre için bilgisayar bileşenlerini beynimize benzetelim. Eğer işlemci mantıksal düşünmeden sorumlu tarafsa, grafik işlemciler ise yaratıcı taraftır.
Bir işletim sisteminin temel nesneleri oluşturma görevi, işlemcinin üzerinde yer alan sınırlı grafik işleme birimleri tarafından gerçekleştirilebilir. Ancak daha yorucu bazı işler için ekstra güç gerekecektir. İşte ekran kartları ya da diğer anlamı ile grafik işlemciler, tam da bu noktada devreye girer.
Kısa şekilde ekran kartı, daha yoğun grafik oluşturma görevlerini yerine getirebilmek adına özel olarak tasarlanmış bir işlemcidir.
Ekran Kartı Ne İşe Yarar?
Grafik işlemciler yüksek kaliteli oyun deneyimi sağlamak, gerçeğe yakın dijital grafikler ve süper kaygan işleme üretmek için kullanılırlar. Bununla birlikte güçlü grafik yongalarına dayanan bazı iş uygulamaları da bulunuyor.
Örneğin AutoCAD gibi çeşitli üç boyutlu modelleme programları, temelde grafik işlemcileri kullanıyor. Yine video düzenleme programları da, ki özellikle üst kalitede videoları düzenlerken, grafik işlemcilerden destek alır.
Ekran Kartı Nasıl Seçilir?
Temel olarak baktığımızda grafik işlemcilerin fiyat konusunda bir sınır tanımadığını söyleyebiliriz. Ne kadar yüksek grafikli oyunlar oynamak istiyorsanız ya da programlarda ne kadar yüksek hıza ihtiyacınız varsa, o kadar iyi bir grafik işlemci kullanmanız gerekir. Tabii grafik işlemci, buradaki tek unsur değildir. Ancak diğer bileşenlerin zaten darboğaz yapmayacak şekilde seçildiğini varsayıyoruz.
Yeni Başlayanlar için Bilgisayar Toplama Rehberi
Bu nedenle tercih sırasında bütçenize bakın, kullandığınız ya da satın alacağınız diğer bileşenlere (işlemci gibi) göz atın ve sizin için hangisinin en uygunu olduğuna karar verin.